full screen background image

Zeci de sancţiuni aplicate transportatorilor de persoane şi celor de mărfuri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Inspectorii de muncă suceveni au desfăşurat o campanie la nivel naţional privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, respectiv a normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Campania a vizat angajatorii care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, declarând că, în acest sens, lucrătorii Serviciului „Control relaţii de muncă” au efectuat 80 controale.

În urma descinderilor s-au aplicat 22 sancţiuni de contravenţionale, valoarea amenzilor date fiind de 8.800 de lei.

Pe lângă aceasta, inspectorii de muncă au constatat deficienţe legate de nepăstrarea registrului general de evidenţă a salariaţilor la sediul angajatorului; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă; lipsa dovezilor privind achitarea drepturilor salariale şi acordării concediului de odihnă. De asemenea, s-au depistat nereguli cu privire la nerespectarea legislaţiei privind repausul săptămânal şi netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în REVISAL.

Pe de altă parte, inspectorii Serviciului „Control securitate şi sănătate în muncă” de muncă au verificat 14 angajatori, controale la aceştia lăsându-se cu 37 de sancţiuni contravenţionale.

Controlorii s-au confruntat cu lipsa stingătoarelor de incendii şi truselor medicale de prim ajutor sau cu starea necorespunzătoare a acestora şi, totodată, în altă ordine de idei, au depistat că şoferii nu întocmesc foile de parcurs înainte de a pleca în cursă.

„Campania a urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi cel al securităţii şi sănătăţii în muncă şi ale legilor speciale în domeniu, precum şi verificarea utilizării echipamentelor de muncă fără pericol, destinate transportului de mărfuri”, a declarat Romeo Butnariu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar