full screen background image

În jumătate de an, numărul asistaţilor social a crescut cu peste o mie de beneficiari

bani romanesti noi     O sumă de 135,9 milioane de lei s-a achitat, în primele 6 luni ale anului 2014, în judeţul Suceava, cu titlul de prestaţii sociale, face public Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţii Sociale(AJPIS), printr-o informare în care se arată că beneficiari au fost nu mai puţin de 231.123 de persoane.

Conform sursei citate, la finele semestrului întâi al anului în curs, în evidenţa instituţiei sucevene se aflau în plată 147.010 de alocaţii de stat pentru copii, 1.100 de alocaţii de plasament, 13.622 de alocaţii pentru susţinerea familiei, 4.853 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, 817 de stimulente pentru creşterea copilului şi 6.889 de ajutoare sociale, potrivit Legii venitului minim garantat.

De asemenea, au primit sprijin financiar pentru încălzirea locuinţei 6.243 de locuitori ai judeţului Suceava, prin mijlocirea a AJPIS acordându-se şi două ajutoare pentru refugiaţi. De remarcat este faptul că atât totalul plăţilor, cât şi numărul beneficiarilor prestaţiilor speciale sunt în creştere. Astfel, pe întreaga durată a anului trecut, către cei în drept s-a achitat suma de 183,8 milioane de lei, numărul asistaţilor social fiind de 219.988 de persoane, respectiv cu 11.135 mai mic decât cel de la sfârşitul primului semestru al lui 2014.

„Prestaţiile sociale se încadrează în rândul măsurilor de redistribuire financiară destinate persoanelor sau familiilor care întrunesc condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, iar serviciile sociale reprezintă ansamblul complex de măsuri şi acţiuni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunităţilor, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate ori dependenţă, pentru creşterea calităţii vieţii şi promovarea coeziunii sociale”, se precizează în informarea AJPIS Suceava.

După recensământul din 2012, populaţia judeţului Suceava nu depăşea 614.451 de locuitori, ceea ce ar presupune că, cu mult peste o treime a acestora din urmă este beneficiară a plăţilor de asistenţă socială.

Pe de altă parte, este obligatorie şi menţiunea că o persoană singură sau o familie formată din soţ/soţie, cu unul sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, poate avea parte, în acelaşi timp, mai multe tipuri de indemnizaţii sau ajutoare financiare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar