full screen background image

Amenzi de aproape 300.000 de lei, aplicate de Protecţia Consumatorilor, în luna iunie

produse panificatie     În cursul lunii iunie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a desfasurat 350 de acţiuni de control, aplicând 150 de amenzi în valoare de 292.200 de lei, a anunţat Comisarul Şef Adjunct, Vasile Latiş.

Totodată, s-au înregistrat 129 de reclamaţii.

Una dintre tematicile la nivel naţional şi local (Regiunea Nord-Est Iaşi) a fost cea privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializare pâinii şi a produselor de panificaţie.

S-au efectuat 97 de acţiuni de control, aplicându-se 40 de amenzi, în valoare de 34.100 de lei.

Ca deficienţe, s-au reţinut neafişarea preţului pe kilogram, neafişarea atenţionării privind alergenii la pâinea vrac(neambalată), lista ingredientelor incompletă sau incorectă, precum şi lipsa la gramaje.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la prestatorii de servicii de estetică şi igienă personală (frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, pircing, tatuaje), s-au efectuat 67 de controale, aplicându-se 31 de amenzi, în valoare de 15.850 de lei.

Printre deficienţele constatate se numără neafişare preţurilor, lipsa detalierii operaţiunilor efectuate sau lipsa consemnării, în caietul de sterilizări, a datei, orei şi a instrumentelor ce au fost sterilizate, sau lipsa atenţionării, în cabinetele de cosmetică, privind unele riscuri ce pot să apară la persoanele alergice.

Comisarii suceveni au verificat şi condiţiile de comercializare a alimentelor în unităţile de alimentaţie publică din mediul rural.

În urma celor 68 de controale, s-au dat 54 de amenzi, în valoare de 35.700 de lei, oprindu-se de la comercializare produse în valoare de 1.265 de lei.

Principalele probleme depistate au fost depozitarea necorespunzătoare, etichetarea necorespunzătoare a alimentelor şi listele menu incomplete.

O ultimă tematică de control s-a referit la modul de respectare a drepturilor consumatorilor în târguri şi oboare, unde s-au efectuat 30 de acţiuni de control, soldate cu 30 de amenzi, în valoare de 22.000 de lei.

Ca principală deficienţă constatată, a fost lipsa afişării denumirii agentului economic şi a codului unic de înregistrare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar