full screen background image

Sancţiuni de aproape 30.000 de lei, aplicate la Zilele Municipiului Rădăuţi

campanie inf3     Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, în perioada iulie – octombrie 2014, poliţiştii suceveni desfăşoară campania de prevenire a infracţionalităţii “Turism în Siguranţă”.

Campania are ca grup ţintă turiştii care se vor afla pe teritoriul judeţului, dar şi operatorii de turism şi unităţile hoteliere locale.

Campania vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

În perioada 3 – 7 iulie, Primăria municipiului Rădăuți a organizat manifestări cultural-artistice și sportive, prilejuite de sărbătorirea Zilelor Municipiului Rădăuți – ediția 2014, precum și Festivalul Internațional de Folclor ”Arcanul” ediția XXIII, la care au participat grupuri atât din țară cât și din străinătate, ceea ce a determinat atragerea unui public numeros, atât din municipiu, cât și din localitățile limitrofe, precum şi numeroşi turişti.

Principalele manifestări au fost reprezentate de Parada cântecului, dansului și portului popular, cu formațiile participante la festivalul ”Arcanul”, spectacolele de muzică populară precum și concertul de muzică ușoară, care a atras și cel mai mare număr de spectatori, estimat la aproximativ 9.000 de persoane.

Poliţiştii de prevenire, împreună cu poliţiştii rutieri şi din structurile de ordine publică au fost prezenţi la aceste evenimente desfăşurând activităţi cu caracter preventiv de informare şi responsabilizare a turiştilor aflaţi în municipiul Rădăuţi dar şi în zona turistică Marginea şi Suceviţa. Turiştii au primit din partea poliţiştilor afişe şi pliante cu recomandări preventive pe linia prevenirii tâlhăriilor şi  a furturilor din auto şi genţi şi buzunare.

De asemenea, au fost organizate acţiuni de descurajare a faptelor antisociale, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, pentru încălcări ale legislaţiei privind ordinea şi liniștea publică,  şi 49 de sancțiuni la regimul circulației rutiere, în valoare totală de aproape 30.000 de lei.

Pentru ca turiştii să se bucure de un concediu liniştit, poliţiştii le recomandă să acorde o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când merg să se relaxeze, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit.

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv.

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă!

Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute!

ÎN STAŢIUNILE TURISTICE:

Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.

CÂND PLECAŢI DE ACASĂ:

Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă.

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

SIGURANŢA AUTOTURISMULUI:

Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii.

Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.

Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi.

Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.

Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.
Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

comments

comments




Leave a Reply

avatar