full screen background image

Judeţul Suceava are un portofoliu de aproape 1.500 de proiecte

nechifor 0905     Judeţul Suceava are un portofoliu de 1.482 proiecte.

Acesta a rezultat în urma anchetei prin chestionar întreprinsă în perioada ianuarie-februarie 2011, în rândurile autorităţilor administraţiei publice locale din judeţ şi în baza analizei direcţiilor şi măsurilor de dezvoltare cuprinse în cadrul strategiilor locale de dezvoltare. Portofoliul de proiecte cuprinde: proiecte în curs de derulare, care au fost luate în calcul având în vedere că efectele create de implementarea acestora sunt relevante pentru perioada 2011-2020; proiecte propuse sau vizate, pentru care s-au întocmit deja studii tehnice, cât şi proiecte aflate în stadiul de idee.

Astfel, pe direcţii de dezvoltare, în infrastructură, amenajarea teritoriului, protecţia mediului şi silvicultură sunt înregistrate 641 de proiecte, în mediul de afaceri figurează cu 54 de proiecte, iar în educaţie tineret şi sport sunt în evidenţă 208 proiecte. Ocuparea, protecţia socială şi sănătatea este în evidenţă cu 49 de proiecte; dezvoltare rurală cu 301 proiecte; turismul cu 66 de proiecte; reforma administraţiei publice, cu 40 de proiecte; societatea informaţională cu 11 proiecte, cultura şi cultele cu 95 de proiecte, iar relaţii internaţionale cu 17 proiecte.

Cele 10 obiective specifice enunţate pentru judeţul Suceava, pentru perioada 2011-2020 sunt: dezvoltarea echilibrată a infrastructurii, coordonată cu implementarea adecvată a sistemelor de management; gestionarea eco-eficientă a consumului de resurse şi valorificarea maximă a acestora; dezvoltarea sectorului educaţional, promovarea educaţiei formale şi non-formale, precum şi a unui stil de viaţă sănătos; crearea condiţiilor pentru o piaţă a muncii flexibilă; creşterea contribuţiei economiei rurale la dezvoltarea judeţului; promovarea şi valorificarea resurselor turistice; dezvoltarea capacităţii administrative; creşterea gradului de acces şi utilizarea a tehnologiilor informaţie şi comunicării; dezvoltarea infrastructurii culturale şi valorificarea moştenirii istorice; îmbunătăţirea continuă a relaţiilor internaţionale şi dezvoltarea parteneriatelor intra-regionale şi inter-regionale.

Consiliul Judeţean Suceava, ca instituţie de sine stătătoare, are în curs de implementare 14 proiecte a căror valoarea totală este de 138,76 de milioane de euro.

Pe de altă parte, în perioada 2017-2013, Consiliul Judeţean Suceava a implementat cu finanţare din fonduri structurale şi, de asemenea, a avut calitatea de partener în 37 de proiecte a căror valoarea este de 174,45 milioane de euro de euro.

Autorităţile judeţene sucevene aşteaptă răspunsul Comisiei Europene la Acordul-cadru de finanţare pentru perioada 2014-2020, înaintat de România la Bruxelles.

Şeful executivului, Cătălin Nechifor, susţine că judeţul Suceava va avea ca prioritate, în noul „şeptenal” european, depunerea a unui număr cât mai mare de proiecte de infrastructură de alimentare cu apă, de canalizare şi tratare-epurare a apelor uzate, de drumuri judeţene, precum şi alte proiecte privind dotările imobilelor de utilitate publică, cum ar fi unităţile şcolare şi căminele culturale.

Ţinta administraţiei judeţene este ca, odată cunoscute fiind liniile de finanţare, programele operaţionale şi „ghidurile” proiectelor, unităţile administrativ-teritoriale  sucevene să poată intra cu succes în competiţia naţională privind atragerea fondurilor comunitare nerambursabile.

comments

comments




Leave a Reply

avatar