full screen background image

Majorarea cu 10% a salariilor din sănătate se va face din banii asiguraților

protest sanatate     Salariile din sănătate vor crește, pe socoteală sănătății însă. Directorii avertizează că, dacă spitalele nu primesc fonduri suplimentare ca să acopere majorarea de zece la sută, vor tăia din banii pentru medicamente, materiale sanitare sau investiţii. Un calcul rapid arată că majorarea salariilor celor mai prost plătiți angajați din sănătate ajunge la aproape 40 de milioane de euro pe an.

După patru zile, sindicaliştii au ajuns la un acord cu ministrul Sănătăţii. O majorarea salarială de 10 la sută pentru angajaţii care au sub 1.500 de lei pe lună.

De această mărire de salariu vor beneficia 126.000 de angajați din sănătate. La un salariu mediu de 1.200 de lei, înseamnă un efort financiar de aproape 40 de milioane de euro pe an. Cam cât bugetul unui spital mare.

Din bugetul spitalelor vor trebui plătite şi aceste salarii mărite. Practic, managerii trebuie să împartă cheltuilile între salarii, medicamente, materiale sanitare sau investiţii. Iar dacă banii nu ajung, directorii vor fi nevoiţi să taie din altă parte, dacă nu se face o rectificare de buget.

„La un spital care are, în această situație, salarii sub 1.500 de lei, de 100 de angajaţi, poate pentru unii nu e o suma 7.500 de lei. Dar ce ne facem pentru un spital care are nu 1.000, 500 de angajaţi în această situație? Vorbim de 37.500 de lei pe lună, suplimentar, pentru un spital, care sunt mulţi bani şi pe care trebuie să îi iei de undeva”, explică dr. Bogdan Jansen, expert în sănătate publică.

Ministrul Finanţelor le-a promis sindicaliştilor că vor fi bani pentru majorările salariale.

„Pe ce am scris în acest contract sunt bani. Deci nu este o problemă care să intre în detrimentul nostru, că atunci ne va spune că nu sunt bani”, spune Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Salariul unui infirmier porneşte de la 680 de lei pe lună, în timp ce un asistent încasează cel puţin 900 de lei.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza