full screen background image

Judecătorul Bogdan Bărbuță și procurorul Dumitru Dîmbu rămân în arest

iccj     Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc rămân în arest, a decis definitiv, vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins contestaţiile celor trei faţă de măsura preventivă.

Bărbuţă, Dîmbu şi Babiuc au fost arestaţi preventiv în 23 iunie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul privind decizii nelegale ale instanţei în cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare. Hotărârea Curţii de Apel a fost contestată la instanţa supremă.

În motivare deciziei de arestare, instanţa a notat că judecătorul Bogdan Bărbuţă a privat mai multe persoane de alimentele necesare subzistenţei.

“Inculpatul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică a dat dovadă de apetenţă infracţională, persistând în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, ajungând să pretindă şi să primească atât sume de bani, cât şi produse alimentare de la mai multe persoane cărora le-a exploatat starea de disperare determinată de durata excesivă a judecării unor dosare civile şi pe care le-a privat de bunuri alimentare necesare subzistenţei acestora”, s-a arătat în motivare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pe numele judecătorului Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, judecător la Judecătoria Rădăuţi, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale) şi complicitate la şantaj, s-a precizat într-un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar a fost arestat şi procurorul Dumitru Dîmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei.

De asemenea, judecătorii au decis şi arestarea omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar