full screen background image

41% din forța de muncă a României, analfabetă digital

computer     Forța de muncă din România nu deține competențe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeți digital, conform Raportului Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), remis vineri AGERPRES.

Numărul de persoane care folosesc Internetul cel puțin o dată pe săptămână în UE a crescut de la 60% la 72% începând cu anul 2010 iar România se află între țările care au înregistrat importante progrese în acest sens.

De asemenea, România deține în continuare o valoare fruntașă când vine vorba de viteza conexiunilor digitale, dar, dacă la nivel european doar 20% din populație nu a utilizat vreodată Internetul, în România procentul este dublu (42%). Acest fapt se reflectă la nivelul forței de muncă. Dacă în Europa 39% dintre angajați și potențialii angajați dețin competențe digitale insuficiente și doar 14% nu posedă deloc abilități digitale, în România 83% din forța de muncă nu deține competențe digitale suficiente, iar 41% este analfabetă digital. La nivelul UE jumătate din populație a cumpărat online și a interacționat cu administrația publică prin e-guvernare, în timp ce la nivel național doar 8,3%, respectiv 5% din populație a folosit aceste servicii.

Raportul Agendei Digitale a arătat date conform cărora Comisia este pe cale de a finaliza 95 din cele 101 de acțiuni digitale până în 2015, ceea ce arată un progres bun. Cetățenii și organizațiile din UE sunt din ce în ce mai mult on-line, fac cumpărături mai mult și au o mai mare încredere și competențe în domeniul ITC. Cu toate acestea, de multe ori le lipsește conexiunea de mare viteză — în special în zonele rurale — pentru a-și satisface acest apetit digital și decalajul competențelor digitale ce se profilează rămâne încă o mare problemă.

ECDL România susține în continuare Agenda Digitală pentru Europa a Comisiei Europene, considerând-o o inițiativă oportună și necesară. Competențele digitale îmbunătățite și dezvoltarea aptitudinilor IT vor juca un rol critic în revigorarea economiei României, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, susținute și inclusive. Prin rețeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel național și prin proiectele derulate, ECDL România asigură tuturor oportunitatea de a obține și de a-și certifica la standard internațional și pe un anumit nivel competențele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul Permisului ECDL.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL — European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 150 de țări și numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program.

comments

comments




Leave a Reply

avatar