full screen background image

Întârzieri ale plăţilor din proiectul european de apă şi canalizare

sapaturi     Întârzierea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi reţelelor de canalizare din municipiul Suceava are şi o justificare de ordin financiar, a dat de înţeles primarul Ion Lungu, ieri, cu prilejul întrunirii săptămânale de analizare a stadiului execuţiei din cadrul proiectului finanţat din  fonduri europene prin POS Mediu.

Lungu a opinat că una dintre cauzele ritmului lent şi a nerespectării graficelor asumate o reprezintă şi neplata la timp a constructorilor.

Şeful administraţiei locale sucevene precizează că a avut o întrevedere cu Ştefan Groza, directorul general al operatorului regional de servicii de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare ACET, beneficiarul proiectului, care ar fi spus că motivul neplăţii la timp îl constituite modificarea prevederilor legale privind decontările cheltuielilor aferente proiectelor derulate cu fonduri europene nermabursabile.

„A apărut şi o problemă reală, iar aceasta este una dintre cauzele din care constructorii nu prea au spor. De câteva luni nu s-au primit banii, aceştia fiind aşteptaţi de la Minister, şi nu prin ACET, până acum, întrucât s-a schimbat metodologia de decontare”, a subliniat edilul şef.

Pe de altă parte, Lungu s-a arătat mulţumit de faptul că intervenţiile au progresat în comparaţie cu monitorizarea făcută în urmă cu o săptămână, mai ales pe străzile „Petru Rareş”, „Narciselor”, Grigore Antipa” şi Iacob Zadik”, unde stadiul de readucere a  acestora la starea iniţială este cuprins între 50% şi 70%.

„Sigur, încă mai este mult de lucru, însă vom fi cu ochii pe constructori şi îi vom ţine în priză. Facem tot posibilul să-i zorim, dar apar probleme şi întârzieri”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, menţionând că directorul Ştefan Groza i-a promis că plăţile vor fi deblocate, astfel încât în iulie şi august să se lucreze cu „motoarele turate la maxim”, pentru că din septembrie încep ploile de toamnă.

Obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei.

Investiţia vizează 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea.

Valoarea plăţilor efectuate până pe 31 decembrie 2013 a fost de 75 de milioane de lei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar