full screen background image

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, respinsă

ccr     Curtea Constituțională a României a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL și PNL privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare.

Judecătorii au constatat că sesizarea este neîntemeiată în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

În 18 iunie, deputatul PNL Theodor Nicolescu a anunțat că grupurile parlamentare ale celor două formațiuni vor sesiza CCR în privința legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Deputatul liberal a spus că acest subiect ridică două tipuri de probleme de neconstituționalitate.

“Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanțial în Camera Deputaților comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acțiuni deținute de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit, către autoritățile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulțime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condițiile în care noi, ca Parlament, suntem sesizați cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încalcă principiul bicameralismului și sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate”, a afirmat Nicolescu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar