full screen background image

Lansare de carte, la Librăria Cărtureşti

cultura uneste     Miercuri, 25 iunie, la ora 18:00, Librăria Cărtureşti vă invită la lansarea volumelor „Acasă” şi „Ce dulci sunt fructele amare”, semnate de Luminiţa Aldea.

Prezintă, prof. Viorica Petrovici, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul campaniei „Cultura uneşte Bucovina”, cu prilejul Zilelor Sucevei.

În perioada 1 februarie – 1 iulie 2014,  Asociaţia Multicare Suceava,  Asociaţia Kontrast-E Suceava, Asociaţia SEVA Suceava, Asociaţia SAVE Suceava, Asociaţia de Părinţi a Şcolii nr. 4 “Regina Elisabeta” Rădăuţi şi Televiziunea Intermedia Suceava au derulat Campania „Cultura uneşte Bucovina″.

Obiectivele campaniei au constat în valorificarea potențialului creator şi promovarea artiştilor şi autorilor bucovineni, precum şi educarea prin cultură a tinerei generaţii, descoperirea şi promovarea tinerelor talente.

Primul proiect al campaniei l-a constituit editarea romanului ”Ce dulci sunt fructele amare….” al scriitoarei Luminița Aldea, aflat în manuscris din anul 2011, însă, pe parcursul campaniei, și datorită interesului ridicat al sponsorilor și cititorilor, s-a concretizat posibilitatea reeditării romanului ”Acasă”.

Mai mult decît atât, datorită succesului avut de această campanie, a fost editată şi placheta ”Pasărea de hârtie” care conține cele mai frumoase poezii ale autoarei, pe ale cărei versuri au fost creionate schițe realizate de elevi ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonați de către prof. Camelia Rusu Sadovei.

Pe parcursul celor 5 luni, cărțile Luminței Aldea au fost citite de zeci de suceveni și nu numai, au fost adunate impresii pe pagina de facebook dedicată campaniei (https://www.facebook.com/wwwculturaunestebucovina?ref_type=bookmark),
au fost identificați sponsori cu ajutorul cărora a fost adunată suma necesară editării cărților Luminiței Aldea, alăturându-se acestei idei din ce în ce mai multe persoane și instituții.

Cine a reușit, să citească vreuna din cărțile Luminiței Aldea și-a dorit să aibă și cărțile în biblioteca personală.

Organizatorii mulțumesce tuturor sponsorilor, cu ajutorul cărora această campanie și-a atins scopu,l prin finalizarea proiectului de tipărire a cărților Luminiței Aldea, Cristinei Nistor, masterand la Universitatea de Artă ”George Enescu” din Iași, pentru grafica romanului ”Ce dulci sunt fructele amare…” și prof. Camelia Rusu Sadovei, pentru grafica romanului ”Acasă”, doamnelor profesoare Paula Ciobîcă și Viorica Coroamă, pentru recenziile celor două romane, lui Dumitru Amariei, pentru corectura cărții ”Acasă”, Tipografiei “Mușatinii” cu sprijinul căreia aceste cărți au văzut lumina tiparului, Club Rotary Bucovina pentru întregul sprijin acordat, Irinei Mihaluță, pentru concepția afișelor și invitațiilor, iar Librăriei “Cărturești” și Cristinei Iacob, pentru găzduirea primei lansări a cărților Luminiței Aldea.

Impresii ale cititorilor :

“Luminița Aldea, în cărțile sale, tratează tematici diferite, însă fiecare și toate la un loc, într-un final, se încadrează în vasta și sensibila problematică a protecției copilului și familiei. Fiind o scriitoare din Bucovina, <născută și hrănită din acest pământ> cum chiar domnia sa afirmă, sunt emoţionante descrierile despre pitorescul natural al acestui colţ de ţară, tradițiile bucovinenilor, obiceiurile, caracterele dârze și pline de înțelepciune ale personajelor, cu trimiteri la străbunii daci.
Firul roșu care străbate cele trei cărți ale autoarei reprezintă o diagnoză a anilor de după evenimentele din 1990, cu toate tulburările și dramele românilor, începând cu destinele sfărîmate ale copiilor abandonați în orfelinate și continuând cu destrămarea familiilor nevoite să găsească soluții pentru supraviețuire: plecarea masivă a femeilor la muncă în străinătate, umilințele la care sunt supuse femeile românce, dramele copiilor rămași fără caldura, dragostea și ocrotirea părintească, dezrădăcinarea de ţară…
Sentimentele care ne încearcă în timp ce lecturăm cărțile Luminiței Aldea, vizualizând peliculele încărcate de puternice trăiri, sunt diverse şi contradictorii, dar există undeva o rază de lumină care deschide calea SPERANŢEI “.

Sunteţi așteptaţi, la Cărturești, la o întâlnire cu CARTEA care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui!

comments

comments




Leave a Reply

avatar