full screen background image

Credite pentru bunăstarea păsărilor

gaini     Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava informează că emite, la cererea solicitanţilor, o adeverinţă prin care prin care confirmă că, în perioada 16 octombrie-15 noiembrie 2013, aceştia au depus cereri de obţinere de ajutor în cadrul Măsurii 2.1.5 „Plăţi privind bunăstarea animalelor”, pentru specia păsări.

În acest sens – se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, APIA încheiat cu unităţile bancare creditoare, acte adiţionale la convenţiile privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente.

„Recomandăm potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de către fiecare bancă, pentru a obţine condiţiile de creditoare  cele mai avantajoase, respectiv pe cele care se potrivesc cele mai bine profilului exploataţiilor sale”, se precizează în comunicatul APIA Suceava, în care se accentuează că banca trebuie să informeze beneficiarii asupra obligaţiei de a suporta contravaloarea dobânzilor, diferenţelor de curs valutar, comisioanelor bancare şi de garantare care decurg din creditele respective.

Astfel, conform Ordinului nr. 703/2013 al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, referitor la aprobarea condiţiilor de încheiere a convenţiilor cu APIA, în scopul finanţării de activităţilor curente, instituţiile financiare bancare şi nebancare trebuie să respecte nivelurile costurilor acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe.
În consecinţă, dobânda finală nu pate depăşi ROBOR+4%, iar comisioanele aferente creditului vor fi de până la 1%.

Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM garantează 80% din valoarea creditului contractat de către fermier.

comments

comments




Leave a Reply

avatar