full screen background image

Ziua Mondială a Refugiaților

refugiati radauti     Națiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților (World Refugee Day) pentru a cinsti curajul, puterea și decizia familiilor care sunt forțate să își părăsească locuințele sub amenințarea războiului, a persecuției și a violenței.

În prezent, peste 100 de țări marchează această zi prin diverse evenimente culturale, dar și caritabile, pentru a oferi ajutor celor aflați în situații dificile.

Ziua Mondială a Refugiaților în 2014 are ca temă “O familie sfâșiată de război este prea mult”.

La sfârșitul anului 2011, potrivit ONU, existau 43,3 milioane de oameni din întreaga lume care au fost strămutați cu forța din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Printre refugiați și persoanele aflate în situații de refugiat, copiii reprezintă 46%. Au fost depuse 876.100 de cereri individuale de azil sau pentru statut de refugiat în 171 de țări sau teritorii. Numărul de persoane strămutate în interiorul țării, beneficiind de protecție și asistență UNHCR a fost de 15,5 milioane. UNHCR a identificat aproximativ 3,5 milioane de persoane apatride în 64 de țări. Cu toate acestea, numărul real de persoane apatride la nivel mondial a fost estimat la aproximativ 12 milioane.

Scopul principal al protecției refugiatului este acela de a ajuta la găsirea unor soluții durabile care să permită refugiaților să își reconstruiască viețile cu demnitate și pace. Există trei asemenea soluții preferate de către UNHCR: integrare locală, reîntoarcere în țara de origine odată ce motivele refugiului au încetat să existe, sau relocarea într-o țară terță, atunci când refugiatul nu mai poate rămâne în țara care i-a acordat azil din diferite motive.

În Europa Centrală, numărul de persoane care au primit statut de refugiat sau altă formă de protecție internațională a variat între 3.500 și 4.400 de persoane pe an, între 2007 și 2009.

În România, conform statisticilor primite de la Inspectoratul General pentru Imigrări, în 2012, au fost înregistrate 2.197 de cereri de azil: un număr de 515 persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecție. Cel mai mare număr de solicitanți de azil provin din Pakistan, Maroc, Algeria, Siria și Tunisia.

Din 1991 și până în prezent, România a înregistrat peste 21.800 cereri de azil. Aproximativ 3.450 dintre acestea au fost aprobate, solicitanții de azil primind o formă de protecție în țara noastră.

Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a fost stabilit pe 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Agenția are sarcina de a conduce și de a coordona o acțiune internațională pentru a proteja refugiații și a rezolva problemele refugiaților din întreaga lume. În mai mult de șase decenii, agenția a ajutat zeci de milioane de oameni. În prezent, un personal reprezentând 8.600 de oameni din peste 125 de țări continuă să ajute 33,9 milioane de persoane.

UNHCR este prezent în România începând cu septembrie 1989, când a fost deschis un birou de legătură la invitația guvernului român. Pe 7 ianuarie 1991, România a aderat la Convenția de la Geneva din 1951, privind statutul refugiatului, și la Protocolul adițional al acesteia din 1967, iar în 1992 s-a deschis Reprezentanța UNHCR în România. Încă de la început, UNHCR a oferit asistență tehnică guvernului român pentru îmbunătățirea sistemului de azil și a condițiilor de primire și cazare, dar și pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecție (statutul de refugiat sau protecție subsidiară). UNHCR colaborează cu instituțiile guvernamentale relevante, precum Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Afacerilor Externe și alte organe guvernamentale (Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, etc.). De asemenea, UNHCR are parteneriate și cu unități de învățământ superior în vederea promovării Dreptului Refugiatului.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat prin Rezoluția 55/76, din 4 decembrie 2000, marcarea Zilei Mondiale a Refugiaților în fiecare an la 20 iunie.

În 2001, când urma să fie celebrată cea de-a 50-a aniversare a Convenției din 1951 referitoare la Statutul Refugiaților, Organizația pentru Unitatea țărilor africane (OAU) (Uniunea Africană din 9 iulie 2002) a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Refugiaților concomitent cu Ziua Refugiaților din Africa (20 iunie).

comments

comments




Leave a Reply

avatar