full screen background image

Zilierii vor fi nevoiţi să plătească 16 la sută pentru impozitul pe venit

SONY DSC     Zilierii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 16 la sută pentru impozitul pe venit. Asta după ce angajatorii care apelează la zilieri pentru prestarea muncilor necalificate sunt obligaţi de acum prin lege să-i treacă pe aceștia într-un registru special. Potrivit noii prevederi legale un muncitor va rămâne cu 37,8 lei bani în mână, după opt ore de muncă, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

Pâna acum, patronii nu au cumpărat prea multe registre pentru zilieri. De la începutul anului, în Iaşi au fost eliberate  69, iar în București 473, din care 200 de catre o firma de publicitate.

Pe de altă parte,mai mulţi patroni, în special din sectorul agricol susţin ca nu au cumpărat noile registre și că nici nu cred că funcționarii de la ITMuri le vor trece pragul prea curând. În schimb, inspectorii de muncă spun că registrul este un instrument important al activității de control.

“Zilierii care nu sunt trecuți în acest registru sunt considerați muncitori la negru, iar angajatorul risca amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei pentru fiecare persoana gasita ca lucreaza fara forme legale”, a afirmat George Tanasevici, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Munca Iași.

Remunerația cuvenita zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie şi anume de 850 de lei. Astfel, venitul pe oră nu poate fi mai mic de 5 lei, ceea ce înseamnă că zilierul trebui plătit cu cel puțin 45 de lei pentru opt ore de lucru, suma din care angajatorul va reține și va vira la buget 7,2 lei ceea ce reprezintă impozitul de 16 la sută pe venit.

O altă noutate prevăzută de lege este că persoanele fizice nu mai au voie să încadreze zilieri, ci doar firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza