full screen background image

Deputatul Ghervazen Longher, condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare

Digital StillCamera     Deputatul minorităţii poloneze, Ghervazen Longher, a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei luni de închisoare cu suspendare.

Decizia poate fi contestată şi va fi judecată la completul de cinci al aceleiaşi instanţe.

Ghervazen Longher a fost trimis în judecata pentru savârşirea, în concurs real, a două infracţiuni de conflict de interese, prevăzute de art.253/1 din Codul penal anterior.

Longher a fost deferit justiţiei pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat sora şi fratele la Camera Deputaţilor.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, procurorii arată că Ghervazen, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a făcut o cerere de angajare a fratelui său la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru fratele său în cuantum de 19.767 lei.

Totodată, arată anchetatorii, deputatul a făcut o cerere de angajare a surorii sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru sora sa în cuantum de 15.800 lei.

Potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în baza art.386 din Codul de procedura penala a fost schimbată încadrarea juridica data faptelor prin rechizitoriu din doua infractiuni de conflict de interese din Codul penal anterior  într-o infracţiune de conflict de interese din Codul penal anterior şi o infracţiune de conflict de interese în forma continuată.

Astfel, ICCJ îl condamnă pe inculpatul Longher Ghervasen, la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit. b din Codul penal anterior se arată în minuta deciziei.

Totodată, ICCJ îl condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Cele două pedepse sunt contopite, rezultând o pedeapsă de 3 luni închisoare şi interzicerea unor drepturi. În baza art.71 din Codul penal anterior aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit. b din Codul penal anterior.

ICCJ dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni şi dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei.

Decizia poate fi contestată cu apel, în 10 zile de la comunicarea minutei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar