full screen background image

Misiune în România pentru Roșia Montană

foto CODRUTA DRAGOESCU     Experții organizației Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european, și ai Institutului Băncii Europene de Investiții au ajuns ieri în România pentru o misiune de patru zile la Roșia Montană, localitate istorică inclusă în programul ‘The 7 Most Endangered’ (Cele mai periclitate 7 situri, nominalizată de ProPatrimonio) din Europa în 2013.

Delegația europeană formată din specialiști din domeniile conservării patrimoniului și financiar se vor întâlni la Cluj, București și Roșia Montană cu actori, parteneri și factori de decizie locali, regionali și naționali pentru a discuta modalități de a asigura o dezvoltare durabilă a Roșiei Montane bazată pe prezervarea patrimoniului său cultural și natural foarte bogat.

Vicepreședinții Europa Nostra, John Sell și Costa Carras, vor lua parte la această misiune tehnică. Insitutul Băncii Europene pentru Investiții va fi reprezentat de decanul său, Guy Clausse. Din partea programului ”7 Most Endangered” al Europa Nostra va fi prezentă dna. Maria Berza, membră a comitetului consultativ intern. Vicepreședintele Pro-Patrimonio, Şerban Sturdza și vicepreședintele ARA – Arhitectură, Restaurare și  Arheologie, Ştefan Bâlici (totodată membru al Consiliului Europa Nostra) vor participa de asemenea la această întâlnire, ca reprezentanți ai părții române.

Misiunea actuală este precedată de o vizită iniţială la Bucureşti a reprezentanţilor Europa Nostra, desfăşurată în 19-20 noiembrie 2013 la invitaţia Academiei Române. Cu acest prilej s-au stabilit contacte de lucru cu principalele organizaţii ştiinţifice, civice şi profesionale implicate în proiectul de salvare a peisajului cultural Roşia Montană prin activarea resurselor sale culturale şi naturale. Mai multe informatii

Misiunea are ca fundament un lung şir de acţiuni întreprinse de Europa Nostra pentru sensibilizarea autorităţilor române şi europene, dar şi a publicului în privinţa valorii patrimoniului de la Roşia Montană şi a pericolului de a pierde acest patrimoniu dacă proiectul minier propus ar fi pus în aplicare. Mai multe informatii

Pentru mai multe informații legate de programul detaliat al misiunii, îl puteţi contactați pe Ștefan Bâlici, stefanbalici@yahoo.com, +4 0731 34 3333.

‘Programul Cele mai periclitate 7 monumente’ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiții ca partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca partener asociat.

Europa Nostra reprezintă Federația Europeană a organizațiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de țări din Europa și din lume, organizația este vocea societății civile care se angajează să protejeze și promoveze patrimoniul cultural și natural al Europei. Fondată în 1963 la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga și un birou la Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană cuprinde: 250 ONG-uri cu peste cinci milioane de membri; 150 de organizații publice sau companii private și 1500 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri și peisaje pe cale de dispariție, celebrează excelența printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeana, și încearcă să influențeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă, este Președintele Europa Nostra.

Banca Europeană de Investiții este instituția de împrumut pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre. Pune la dispoziție pe termen lung fonduri pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politice ale UE.

Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiativele europene pentru binele comun. A fost creat ca parte a Grupului European de Investiții Bancare în ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activitățile de cercetare culturală, educațională și socială îndreptate spre dezvoltarea economică și socială în Europa. Informații detaliate despre organizație se pot obține de pe pagina de web.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este „banca socială a Europei’’. O bancă de dezvoltare multilaterală cu 41 de state membre, reprezintă un instrument major al solidarității politice în Europa. Iar conservarea patrimoniului cultural face parte din mandatul său.

comments

comments




Leave a Reply

avatar