full screen background image

Percheziţii DNA la sediile APIA şi DSV Suceava

apia 0605     Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează percheziții la 13 adrese din București și județele Suceava și Dâmbovița, unele la sediile unor instituții publice și persoane juridice, într-un dosar de corupție cu fonduri alocate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local și oameni de afaceri.

În cursul dimineții de 4 iunie, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, din care 5 sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice.

În această cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA efectuează percheziții la sediul APIA Central și la APIA Suceava, precum și la Direcția Sanitară Veterinară.

Potrivit surselor citate, în acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucureşti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, în legătură cu fapte de corupţie privind acordarea ilegală de subvenţii în 246 de dosare din domeniul zootehnic.

Sursele citate au precizat că, din documentele anchetatorilor rezultă că la nivelul APIA Suceava a fost constituit un grup infracţionat din care făceau parte funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Potrivit surselor citate, au fost solicitate şi acordate în 2013 subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al comunităţilor europene în 246 de doare de acordare a sprijinului financiar în cazul unor exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Anchetatorii arată că pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care şi Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Sursele citate au precizat că din documentele anchetatorilor mai rezultă că pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectaţi în acest caz au modificat în baza naţională de date a ANSVSA – SNIIA data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, “în unele cazuri fiind utilizate exploataţii vituale”.

Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, persoanele suspectate urmând să fie audiate de aceştia.

comments

comments




Leave a Reply

avatar