full screen background image

Gestiunea deşeurilor dă bătăi de cap Agenţiei pentru Protecţia Mediului

APM     Gestiunea deşeurilor şi chimicalelor rămâne o problemă dificilă nu numai pentru Agenţia de Protecţie a Mediului, ci şi pentru Primăriile din judeţul Suceava.

Potrivit unui raport realizat de Agenţie, unul dintre minusuri este “decalajul de timp”, între sistarea activităţii depozitelor de deşeuri neconforme şi realizarea depozitelor ecologice de la Moara şi Pojorâta.

Depozitele neconforme şi-au sistat activitatea potrivit angajamentelor asumate în procesul de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât, din iulie 2011, nu mai funcţionează niciun depozit municipal.

Ca atare, în judeţ sunt autorizate pe linie de mediu 4 spaţii de stocare temporară, pe termen de 1 an, situate în vecinătatea vechilor depozite de deşeuri ale municipiilor Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului, Vasile Oşean, apreciază că problema gestiunii deşeurilor “este în criză” în ceea ce priveşte colectarea selectivă, recuperarea şi refolosirea deşeurilor reciclabile, “activităţi care, dacă s-ar desfăşura conform cerinţelor legale, ar conduce la diminuarea drastică a cantităţilor de deşeuri care trebuie depozitate”.

Oşean mai atrage atenţia că, la punerea în funcţiune a depozitelor ecologice de deşeuri, aceste depozitări temporare “vor trebui relocate”, acţiuni care vor genera costuri importante.

comments

comments




Leave a Reply

avatar