full screen background image

Plan special de dezvoltare pentru Moldova, a doua cea mai săracă Regiune din Uniunea Europeană

liviu voinea     Guvernul Ponta are în pregătire şi va lansa în curând Planul de Dezvoltare a Regiunii Moldova.

Anunţul a fost făcut în Suceava de către Liviu Voinea, ministrul Bugetului, care precizat că aceasta este a doua cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, din  care motiv „este nevoie şi de o abordare specială”.

Voinea arată că, în consecinţă, atât prin intermediul programelor operaţionale ale Uniunii Europene, cât şi prin programele guvernamentale naţionale, în noua programare 2014-2020 Regiunea de Dezvoltare Nord Est se va bucura de o alocare mai consistentă de fonduri.

Spre exemplu, în cazul infrastructurii rutiere, dacă în intervalul 2007-2014, prin programele operaţionale şi cele naţionale s-au disponibilizat fonduri în valoare de circa 1,2 de miliarde de euro, în perioada 2014-2020 acestea vor însuma aproximativ 3,7 de miliarde de euro.

Astfel, în cadrul Programului Operaţional Regional(POR), alocările pentru Regiunea de Dezvoltare Nord Est au însumat 492 de milioane de euro, urmând ca, până la finele anului 2020, finanţarea să se ridice la circa 900 de milioane de euro.

Voinea reliefează că analizat a fost fiecare domeniu în parte, stabilindu-se care sunt cauzele care au făcut ca această regiune să rămână la un nivel redus de dezvoltare, evidenţiate fiind, de asemenea, sectoarele cu potenţial, măsurile şi categoriile de investiţii care trebuie realizate.

Toate acestea, în aşa fel încât şi această regiune a României şi Uniunii Europene să devină atractivă din punctul de vedere al investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă, „în scopul unei dezvoltări echilibrate şi durabile”.

„Intenţionam să facem public Planul de Dezvoltare pentru Regiunea Moldova, însă primul ministru a hotărât să amânăm prezentării acestuia, pentru a nu se considera că este o acţiune electorală. Este un document la care s-a lucrat în mod serios, intenţia Guvernului Ponta fiind ca creşterea economică să fie transformată în dezvoltare şi, mai departe, în bunăstare pentru fiecare cetăţean”, a explicat Liviu Voinea, ministrul Bugetului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar