full screen background image

Colegiul Medicilor, patru solicitări la adresa Ministerului Sănătăţii

astarastoae     Colegiul Medicilor din România pune piciorul în prag, cu patru solicitări la adresa Ministerului Sănătăţii.

Medicii cer scutire la impozitul pe salariu, legalizarea plăţilor informale (numite, impropriu, “şpagă”) numai după efectuarea actului medical, practică privată exclusiv în spitale publice şi acordarea unui spor de minim 30 % reprezentând bonificaţie de fidelitate.

Condiţia la acest din urmă aspect ar fi rămânerea pe post timp de cel puţin 3 ani.

Prezent la Suceava cu prilejul deschiderii manifestărilor Zilele Medicale, preşedintele de onoare al Colegiului Medicilor, VASILE ASTĂRĂSTOAE, a adus amănunte în legătură cu mult discutatele plăţi informale.

ASTĂRASTOAE: “Dorim legalizarea plăţilor informale, dar numai după efectuarea actului medical, nu înainte sau după efectuarea actului medical. Altfel, putem să cădem în păcatul condiţionării actului medical. Pentru că aşa spune şi Legea privind drepturile pacienţilor. Tovarăşii procuropri, când se duc în instanţă, spun. “Da, legea pemite, dar trebuia să se ducă la notariat, să facă un act de donaţie. Dacă nu, e luare de mită.” Şi medicii doresc legalizarea plăţilor informale. Plătesc impozit, nu mai stau cu sabia lui Damocles deasupra capului.”

VASILE ASTĂRĂSTOAE a menţionat că Guvernul are la dispoziţie maxim 45 de zile pentru a accepta aceste solicitări, în caz contrar urmând a fi luate “măsuri radicale în colaborare cu Comisia Europeană”.

ASTĂRĂSTOAIE a mai adăugat că semnalele venite de la minister sunt, în general, favorabile, “propunerile fiind acceptate la nivel declarativ”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar