full screen background image

Republica Moldova va semna un acord de asociere cu UE

UE     Republica Moldova va semna oficial în 27 iunie Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, a indicat marți președintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, avertizând împotriva presiunilor externe, potrivit AFP.

Van Rompuy, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în plină criză între Moscova și Ucraina vecină, a indicat că ‘se grăbește să-l primească pe premierul Iulie Leanca la Bruxelles în 27 iunie pentru a semna Acordul de asociere’.

‘Respingem orice presiune din exterior’, a avertizat Van Rompuy într-un comunicat difuzat după o întâlnire cu șeful guvernului de la Chișinău. ‘Și susținem ferm suveranitatea și integritatea teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute internațional’, a adăugat el, într-o aluzie directă la presiunile Moscovei.

Semnarea acordului între Bruxelles și R.Moldova, situată între UE și Ucraina, suscită mânia Rusiei într-un moment în care tensiunile rămân acute între Occident și Moscova, acuzată că susține vizele separatiste ale prorușilor în Ucraina.

Acordul de asociere cu UE a constituit deja în noiembrie obiectul unei prime parafări de către R.Moldova, țară cu 3,5 milioane de locuitori, în majoritate românofoni.

comments

comments




Leave a Reply

avatar