full screen background image

Ploi torenţiale în România, cod galben şi portocaliu de inundaţii

inund 4     Vremea rea pune stăpânire pe România de miercuri. Meteorologii au emis coduri pentru mai bine de jumătate din ţară. De la ora 16:00, în nouă judeţe este cod portocaliu, iar alte 20 sunt colorate în galben. Veştile proaste nu se opresc aici: sudul ţării este din nou ameninţat de inundaţii. În 15 judeţe, hidrologii au instituit cod portocaliu.

Meteorologii au anunţat că până joi plouă torenţial, iar local se vor înregistra peste 60-70 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Şi hidrologii sunt în alertă: au emis un cod portocaliu de inundaţii, iar cele mai afectate vor fi aceleaşi judeţe lovite deja luna trecută. Caraş-Severin, Mehedinţi, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi, parţial, Gorj, Vâlcea, Buzău şi Vrancea sunt de miercuri după-amiază sub avertizare cod portocaliu.

În ultimii 15 ani, intemperiile au făcut pagube de miliarde de euro. Furia naturii a curmat şi sute de vieţi. Potrivit Administraţiei Naţionale a Apelor Române, pagubele produse de inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase înregistrate în ultimii 15 ani se ridică la circa 4,3 miliarde de euro.

Cel mai greu încercată a fost populaţia în 2005, cu pagube de peste 1,6 miliarde de euro, iar cele mai puţine s-au înregistrat în 2003 – 25,5 milioane de euro. În urma inundaţiilor din perioada 2001-2010, 182 de români şi-au pierdut viaţa.

Acum, sudul ţării este din nou ameninţat de ape după ce, luna trecută, patru oameni au murit şi sute de gospodării au fost inundate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar