full screen background image

Programul de screening pentru cancerul de col , reluat

screening     La Suceava, programul de screening pentru cancerul de col uterin urmează să fie reluat, astfel că femeile îşi vor putea face teste Babeş – Papanicolau gratuite, după semnarea noilore contracte dintre furnizorii de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate.

Se estimează că acestea vor fi semnate de la 1 mai, după cum anunţa Ministerul Sănătăţii.

În judeţul Suceava numărul de paciente cu cancer de col uterin este mare, iar multe bolnave sunt diagnosticate târziu, în stadii incurabile.

Astfel, potrivit statisticilor, în 2013, erau luate în evidenţă, cu cancer de col uterin, 732 de femei, dintre care 92 au fost cazuri noi, depistate pe parcursul anului.

În primul trimestru din 2014, medicii au descoperit deja 25 de cazuri noi, 18 din mediul rural şi 7 din mediul urban.

În acest an, la nivelul judeţului Suceava, statul va cheltui 110.000 de lei cu screeningul pentru cancerul de col uterin, care vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic.

Suma acoperă plata a 1.375 de teste Babeş – Papanicolau, dintre care 875 vor fi lucrate de Spitalul Suceava, care a primit, în acest sens, 70.000 de lei, iar 500 de Spitalul Fălticeni, care a beneficiat, în acest scop, de 40.000 de lei.

Femeile eligibile pentru testare sunt cele cu vârste între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

comments

comments




Leave a Reply

avatar