full screen background image

Gazele s-ar putea scumpi de la 1 iulie

gaz metan     Preţul gazelor pentru populaţie ar putea creşte cu 2% de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor.

“De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire”, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, potrivit Agerpres.
Şeful ANRE a arătat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ei nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%.
“Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%”, a completat oficialul ANRE.
Havrileţ a mai spus că anterior a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deşi calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014.
Preşedintele ANRE a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.
El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare. Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza