full screen background image

Împotriva clauzelor abuzive din contractele bancare

ghiseu-bancar-500     Trei asociaţii care apără drepturile consumatorilor protestează luni în faţa Parlamentului şi în Parcul Izvor din Bucureşti. Motivul: modificările şi completările aduse la Legea privind clauzele abuzive din contractele bancare.

Este vorba despre cele referitoare la dobânzi şi comisioane, care nu vor mai putea fi scoase din contract, ci doar modificate pe înţelesul tuturor.

În plus, cei care vor să dea banca în judecată trebuie să vină până la Bucureşti, unde va exista singura instanţă competentă să judece astfel de procese, şi doar după ce ANPC analizează cererea şi o găseşte pertinentă sau nu o găseşte pertinentă. Este o prevedere neconstituțională care îngrădeşte accesul la justiție, spun avocaţii.

Amendamentele au fost propuse de Asociaţia Română a Băncilor, iar decizia finală în privinţa legii va fi luată de Camera Deputaţilor.

În prezent, pe rolul instanțelor de judecată din toată țara există mii de dosare pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Nemulţumiţi sunt chiar şi unii dintre iniţiatorii proiectului de lege. Deputatul PSD Valeriu Steriu arată că prevederea trebuia să îi ajute pe consumatori, însă a fost modificată substanţial în Senat, prin adoptarea amendamentelor bancherilor.

Proiectul a urmat calea lui normală. Pe partea lui legislativă s-a îndreptat spre Senat unde, spre surpriza noastră, la faza finală, la comisia juridică au apărut amendamente noi, care schimbă radical ce am avut noi în intenţie. Ne-am întâlnit recent un grup din cei care am redactat, luând decizia de a nu îl mai susţine în forma actuală. Ori îl corectăm, aducându-l la forma iniţială, ceea ce vom încerca în următoarele comisii. Din fericire, camera decizională suntem noi, la Camera Deputaţilor”, afirmă deputatul Valeriu Steriu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar