full screen background image

Cinci acte ale autorităţilor publice, adoptate sau emise cu încălcarea legii

prefectura     Instituţia Prefectului şi-a exercitat, în primul trimestru al anului 2014, controlul de legalitate asupra a 10.500 de acte administrative emise sau adoptate în cele 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, cât şi în cadrul Consiliul Judeţean.

Conform unui raport prezentat de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, 1.471 sunt hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Judeţean, iar 9.029 sunt dispoziţii emise de primari şi preşedintele executivului judeţean.

În urma controlului de legalitate, în cazul a 5 acte administrative, emise sau adoptate de autorităţile administraţiei publice locale, consilierii juridici de pe lângă Instituţia Prefectului au solicitat revocarea, modificarea sau clarificarea.
Conform reprezentatului Guvernului în teritoriu, Florin Sinescu, este vorba, în primul rând, despre 4 hotărâri ale consiliilor locale, în această postură fiind deliberativele din Mitocu Dragomirnei, Arbore, Horodnicu de Jos şi Frumosu.

De asemenea, în cauză este şi dispoziţia primarului comunei Rîşca privind încetarea contractului de muncă al Neculai Rusu, angajat pe postul de referent cultural în aparatul de specialitate al executivului local.

Pe de altă parte, Instituţia Prefectului a formulat acţiune la instanţa de contencios administrativ, solicitând obligarea primarului comunei Moldova Suliţa la iniţierea unui proiect de hotărâre referitoare la încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului unui consilier local şi, totodată, să declare vacant locul deţinut de acesta.

Demersul este urmare a sesizării unui grup de aleşi locali ai comunei, cu privire la excluderea unui consilier din partidul pe al cărei listă a fost ales, primarul din Moldova Suliţa refuzând efectuarea demersurilor legale, conform statutului aleşilor locali.

În baza Legii nr. 340/2004, prefectul judeţului Suceava are atribuţii pe linia exercitării controlului de tutelă administrativă, respectiv a  verificării legalităţii actelor administrative emise şi adoptate de către preşedintele Consiliului Judeţean, primari, consiliile locale şi deliberativul judeţean.

comments

comments




Leave a Reply

avatar