full screen background image

Mieii românești nu vor lipsi de pe piață, de Paște

miei taiati     Mieii românești nu vor lipsi nici în acest an de pe piață, în preajma Sărbătorilor Pascale, ciobanii mizând pe sacrificarea a 2,5 milioane de capete și pe prețuri cel puțin similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu și între 20 și 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă.

“Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 — 2,5 milioane de miei, mai puțin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificați în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Prețul la intern nu diferă față de anul trecut și este între 10 și 12 lei kilogramul în viu și între 20 și 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat pentru AGERPRES președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România — Romovis, Ioan Câmpeanu.

Acesta a precizat că românii preferă mieii cu o greutate de 9 — 10 kg, cel mult 12 kg, în timp ce italienii cumpără miei cu o greutate mult mai mică, de numai 5-6 kg. În această perioadă, ciobanii români exportă doar în Grecia și Italia, pentru că Turcia a rămas în continuare o piață blocată exporturilor de ovine românești, cu toate că, în ultimul an, au fost făcute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei piețe.

“În Turcia nu vindem marfă, deocamdată, și nici de tranzit nu putem vorbi, deși discuțiile sunt destul de avansate, la nivel de prim-ministru, dar și la Ministerul Agriculturii. Facem export doar la greci și la italieni, cu un preț similar celui de la intern. Estimăm că vom vinde în afară, în jur de 1 — 1,5 milioane de capete, în această perioadă, dar asta depinde numai de solicitări. Noi ieșim mai mult la export din toamnă, ceva în august, în septembrie și octombrie, când animalele cresc în greutate, până la 40-50 de kilograme. E mai bine pentru noi, chiar dacă prețul este ceva mai mic decât acum, de numai 8-9 lei pe kilogram în viu, vom avea kilograme mai multe. Pe China, nici aici nu avem nimic concret. Suntem doar în discuții pentru export de lână, să facem o fabrică pentru spălare și pregătirea lânii. Nu sunt pesimist, dar este posibil să ne-o ia turcii înainte, cum au luat-o an de an și să or vândă ei la chinezi, că sunt mai buni comercianți decât noi”, a adăugat Câmpeanu.

Ciobanii afirmă că, în ultimul an, chiar dacă a fost o iarnă mai ușoară și cheltuielile au fost puțin mai scăzute, subvenția acordată de stat pe cap de animal s-a micșorat și a fost introdus și impozitul pe norma de venit.

“Chiar dacă a fost o iarnă mai ușoară decât altele, animale trebuiau furajate, pentru că, dacă nu le dai porumb și nu le faci tratamente, nu ai mare câștig. A fost o reducere nesemnificativă a cheltuielilor, de circa 10% la furaje, în schimb, subvenția a fost de 38,20 lei, în scădere față de anii trecuți când era peste 40 de lei. Autoritățile spun că nu-i mare scăderea, dar pentru noi contează, pentru că au apărut și impozitele”, a mai adăugat reprezentantul crescătorilor de oi.

Efectivele de ovine se ridică în prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA, afirmă șeful Romovis.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kg anual, în scădere față de anii trecuți când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producția de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporție de 99%.

În 2013, exportul de miei a ocupat un loc important în balanța comercială a României, totalizând peste 17.700 tone și încasări de peste 42 de milioane de euro.

Datele MADR arată că efectivele totale de ovine și caprine la finele lunii ianuarie 2014 erau de peste 13,23 de milioane capete.

comments

comments




Leave a Reply

avatar