full screen background image

Peste 3 milioane de euro, pentru minoritatea germană din România

vizita berlin     Prefectul judeţului Suceava Florin Sinescu a participat, în perioada 2 – 3 aprilie, ca membru al delegaţiei române, la cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno – Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România, care a avut loc la Berlin.

Lucrările Comisiei au fost conduse de George Ciamba, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi de Hartmut Koschyk, Însărcinat al Guvernului Federal pentru Germanii Repatriaţi şi Minorităţi Naţionale, membru al Parlamentului Federal.

Părțile au negociat și adoptat Protocolul celei de-a XVII-a sesiuni a Comisiei Mixte, în care sunt stabilite principalele obiective de cooperare ale celor două guverne și cadrul pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor destinate minorității germane din România.

A fost subliniată, în mod deosebit, importanţa proiectelor şi programelor culturale realizate de partea germană în colaborare cu autorităţile române, care servesc păstrării, punerii în valoare şi dezvoltării identităţii culturale, lingvistice şi spirituale a minorităţii germane din România şi a patrimoniului cultural mobil, imobil şi imaterial al acesteia.

Partea germană a apreciat efortul părţii române în sprijinirea unor proiecte culturale propuse de partea germană în domeniile enunţate anterior.

Sub rezerva definitivării procedurilor bugetare curente, Ministerul Federal de Interne al Republicii Federale Germania va pune la dispoziţie, în anul 2014, suma de 1,716 milioane de euro, pentru sprijinirea minorităţii germane din România.

La acestea se mai adaugă mijloace financiare provenite din rambursări de împrumuturi pentru promovarea economică, în valoare de circa 1,372 de milioane de euro, astfel încât, în 2014, se pot pune la dispoziţie, pentru scopurile minorităţii germane din România, fonduri estimate la un total de 3,088 milioane de euro.

“Încă o dată, s-a confirmat angajamentul României de a se constitui într-un partener stabil şi esențial al Germaniei în politica europeană și în cadrul demersurilor de promovare a intereselor comune la nivelul UE. Comisia şi-a  exprimat dorinţa de a marca, într-un cadru adecvat, în cursul anului 2015, comemorarea a 70 de ani de la deportarea membrilor minorităţii germane din România în Uniunea Sovietică. De aceea, următoarea sesiune a Comisiei guvernamentale va avea loc la Timişoara, în anul 2015, iar cea din anul 2017, în urma propunerilor, s-a stabilit să se desfăşoare la Suceava”, a precizat Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar