full screen background image

Norul de praf saharian ajunge deasupra României

praf saharian    Norul de praf saharian care a dus la emiterea unor alerte de poluare în Europa ajunge în această după-amiază şi în România. Primele zone afectate vor fi cele din vestul ţării. Vizibilitatea va fi mai scăzută, iar persoanele care au afecţiuni respiratorii ar putea avea probleme.

Concentraţiile de praf vor fi reduse, a precizat Administrația Națională de Meteorologie joi. Astfel, vineri și sâmbătă, deasupra României „se pot înregistra concentraţii foarte reduse de praf saharian”, iar traficul aerian nu va fi afectat.

Acest fenomen rar s-a mai produs în România în urmă cu doi ani.

„În ultimele zile, deasupra regiunilor de vest şi de sud-vest ale continentului a evoluat o formaţiune barică depresionară care a favorizat avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste regiuni s-au semnalat deja precipitaţii pe arii extinse, concentraţia particulelor de praf este în scădere. În zilele de 4 şi 5 aprilie concentraţii foarte reduse de praf saharian se pot înregistra şi deasupra României, în condiţiile în care ţara noastră se va afla la extremitatea acestei formaţiuni barice depresionare”, se precizează în comunicatul Administrației Naționale de Meteorologie.

Potrivit meteorologilor, în România nu sunt șanse ca traficul aerian să fie afectat de norul de praf saharian. Probleme de vizibilitate pot apărea în centrul și sudul Marii Britanii, însă fără perturbări. De asemenea, site-urile de specialitate precizează că pe principalele aeroporturi din Europa traficul aerian se va desfășura normal.

comments

comments




Leave a Reply

avatar