full screen background image

Festival Internaţional al Şcolilor de Teatru 2014, la Suceava

cj 0304     Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, astăzi, că în Suceava va fi organizată prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru.

Manifestarea se va desfăşura în perioada 5-12 iulie, fiind aşteptaţi aproximativ 100 de tineri, actori sau viitori profesionişti ai scenei.

Proiectul este finanţat cu 150.000 lei de Consiliul Judeţean, prin Muzeul Bucovinei, şi are ca parteneri Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UANTC) “I.L. Caragiale”.

La semnarea proiectului au fost prezenţi rectorul UNATC Bucureşti, Adrian Ioan Titieni, decanul Facultăţii de Teatru de la UNATC, Paul Chiribuţă, rectorul USV, Valentin Popa, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

Nechifor: “E un concept prin care Suceava să pună o ancoră importantă în zona naţională şi internaţională, pe partea de teatru. Prima ediţie va fi una de debut, dar ne va pune în situaţia de a anticipa noi provocări şi formate de dezvoltare. Festivalul o sa creeze o emulaţie în rândul şcolilor. Una din chestiunile acceptate a fost de a juca şi în spaţii neconvenţionale. E un efort din partea actorilor, dar cred în ideea de a ieşi cu cultura în stradă, la cetăţean.”

“La Festivalul de teatru vor participa cele mai importante şcoli de teatru din România, Repulica Moldova, Ungaria, Marea Britanie şi Rusia”, a anunţat decanul Facultăţii de Teatru a UNATC, Paul Chiribuţă.

Rectorul USV, Valentin Popa, a declarat că instituţia pe care o conduce va asigura cazarea participanţilor, precum şi sălile în care se vor defăşura spectacolele.

Popa: “Ne preocupă, de mulţi ani, activitatea culturală. Avem o echipă de teatru, de studenţi amatori, care va avea multe de învăţat. Noi vom asigura cazarea şi sălile pentru spectacole. Va fi cel puţin o săptămână de teatru la Suceava, un fel de festival de la Sibiu, pe care îl dorim permanentizat.”

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a promis că, din 2016, muzeul va putea oferi spaţii pentru reprezentaţiile unor piese de teatru.

Ursu: “Anul trecut, am avut o săptămână de teatru la Suceava. Noi sperăm la un festival, în adevăratul sens al cuvântului. E o componentă care, acum, lipseşte din portofoliul muzeului. Din 2016, muzeul va oferi una din sălile importante şi moderne, dar şi Cetatea de Scaun a Sucevei poate oferi spaţii interesante pentru trupele de teatru.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar