full screen background image

Congresul american a aprobat planul de ajutorare a Ucrainei

congres sua     Congresul american a aprobat, după o săptămână de discuţii intense, planul de ajutorare a Ucrainei, care cuprinde, totodată, sancţiuni împotriva Moscovei, ca represalii la alipirea Peninulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Planul de ajutorare, care prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, a fost aprobat de o largă majoritate a Camerei Reprezentanţilor.

Textul, adoptat săptămâna trecută de Senat, urmează să fie promulgat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru a intra în vigoare.

Preşedintele american a salutat adoptarea planului de ajutorare, prin intermediul căruia Ucraina va primi “mijloacele esenţiale pentru (asigurarea) stabilităţii economice şi revenirii la creştere şi prosperitate”.

Într-un comunicat publicat de Casa Albă, purtătorul de cuvânt Jay Carney a adăugat că administraţia americană “susţine sancţiunile ţintă prevăzute în legea care vizează persoane şi entităţi responsabile de acte de violenţă faţă de poporul ucrainean sau care atentează la pacea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Pachetul, care constituie o primă măsură concretă a aleşilor americani de ajutorare a autorităţilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor împrumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democraţiei, guvernanţei şi societăţii civile, dar şi oferirea a 100 de milioane de dolari pe trei ani pentru sporirea cooperării în materie de securitate.

comments

comments




Leave a Reply

avatar