full screen background image

Încasările bugetare au scăzut în februarie

Big One Hundred Euro House     Veniturile bugetare, unul dintre cei mai urmăriţi indicatori, au înregistrat o evoluţie slabă în fe­brua­rie, după cum indicau şi estimările iniţiale, revenind în teritoriul negativ, ceea ce arată că la nivel de colectare lucrurile nu s-au îmbunătăţit.

Încasările bugetare au scăzut în februarie cu 3,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2013, după saltul de 10% din ianuarie. Dacă în ianuarie taxa pe valoare adăugată (TVA) şi accizele au susţinut creşterea veniturilor, în februarie încasările din cele două categorii de taxe s-au prăbuşit.

La TVA, a doua sursă de venituri ca importanţă la bugetul consolidat, declinul încasărilor a fost în februarie de 12%. Totodată, sumele colectate din accize au scăzut cu peste 8% faţă de februarie 2013, potrivit zf.ro.

„Execuţia bugetară pe primele două luni a fost slabă, mai ales pe partea de venituri bugetare, unde sunt semne de îngrijorare. În plus, deficitul bugetar pe primele două luni este mai mare decât în perioada similară a anului 2013, în condiţiile în care anul 2014 trebuie să aducă o reducere a acestuia. Este greu însă să tragem o concluzie foarte tranşantă după primele două luni. Dar la nivel de colectare a veniturilor lucrurile par că nu s-au îmbunătăţit şi cred că trebuie luate măsuri mult mai hotărâte”, a comentat Ionuţ Dumitru, preşe­din­tele Consiliului Fiscal.

comments

comments




Leave a Reply

avatar