full screen background image

Ziua mondială a cărţii pentru copii, la Biblioteca Judeţeană

pasi spre biblio     Începând cu anul 1967, în fiecare an, pe 2 aprilie, în întreaga lume se sărbătoreşte ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII PENTRU COPII.

Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii: ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Scopul  acestei zile este de a însufleți dragostea de carte și de a îndrepta atenția copiilor către lectură.

Cartea trebuie să devină prietena copilului de la cea mai fragedă vârstă.

Ea îl ajută să parcurgă căile cunoaşterii, de la concret la abstract, de la intuiţie la reprezentare şi fantezie.

Cu ajutorul ei, copilul intră în posesia numeroaselor instrumente care îi pot satisface dorinţa de a descoperi realitatea înconjurătoare, ea însăşi fiind o lume.

Alegerea cărților potrivite este doar un prim pas.

Al doilea pas și tot atât de important este deprinderea lecturii, obținerea eficienței ei maxime în urma citirii unei cărți.

Tocmai în această idee, Biblioteca joacă un rol extrem de important în apropierea copilului de lumea cărţii şi, implicit, de lectură.

În acest context, Secţia de Împrumut pentru copii a Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera” pregăteşte o serie de activităţi  şi  surprize la care sunt invitaţi să participe, de la mic la mare, preşcolari şi elevi ai claselor primare, părinţi şi bunici, scriitori şi voluntari.

Programul activităţilor:

– “ANDERSEN, magicianul basmelor” – Expoziţie de carte.

– “Imagini de poveste” – Concurs de ilustraţie de carte.
Tema concursului: personaje din poveşti şi basme
Participarea la concurs se face prin depunerea lucrărilor, la Secţia de Împrumut pentru copii, până la data de 1 aprilie 2014.
Premierea celor mai bune 3 lucrări va avea loc miercuri, 2 aprilie, ora 14.00.

– “Citeşte şi… dă mai departe” – Maraton de lectură din basmele şi poveştile copilăriei.
Dintre creațiile literare în proză, basmele și poveștile au rămas de-a lungul veacurilor operele cele mai îndrăgite de copii, începând din primii ani ai copilăriei și până aproape de adolescență. Valoarea instructiv-educativă a basmelor este deosebită.
Ele aduc o prețioasă contribuție la dezvoltarea proceselor de cunoaștere, a proceselor afective, la formarea trăsăturilor de voință și caracter, la formarea personalității copiilor.
Sunt invitaţi să participe, începând cu ora 9.00, elevi, părinţi, bunici sau voluntari pentru a citi şi… a da mai departe povestea/basmul din care a lecturat timp de 10 minute.
Motto: Lectura te îmbogăţeşte!!

– Continuă povestea – Concurs de creaţie.
Grupe formate din câte 7 copii vor primi un text scurt, ce va reprezenta un început de poveste.
Fiecare copil din grupă va continua povestea, prin adăugarea a 3- 4 fraze, astfel încât, la final, să obţinem o poveste originală.
Grupa câştigătoare va fi premiată, iar poveste va fi publicată în Revista Scriptum.
Invitaţia este adresată elevilor claselor gimnaziale.

– Ora poveştilor – Ora 17:00.
Cele mai frumoase poveşti vor fi citite copiilor preşcolari şi elevilor claselor primare de către scriitori, bibliotecari, părinţi sau voluntari.

comments

comments




Leave a Reply

avatar