full screen background image

Faptele din dosarul Şcheia s-ar putea prescrie în luna septembrie

centura 1     Dosarul schimburilor de terenuri din Şcheia a fost ţinut în sertar din 2011 de cei care ar fi trebuit să îl investigheze.

Abia anul acesta, după ancheta făcută de Antena 3, poliţia şi parchetul de pe lângă judecătoria Suceava au început să analizeze sesizarea depusă de Prefectură.

Au ajuns însă rapid la concluzia că nu este de competenţa lor, aşa că au dat dosarul mai departe procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Toate aceste amânări ar putea duce însă la închiderea dosarului pentru că faptele se vor prescrie în luna septembrie.

Prefectura Suceava a sesizat faptele către poliţie şi procuratură încă din anul 2011, însă niciuna dintre instituţii nu a făcut demersuri pentru verificarea acestora. Abia după investigaţia Antena 3 au început să se mişte lucrurile. Însă şi de data aceasta s-au găsit scuze. Poliţia şi-a declinat competenţa pentru că de anul acesta există un nou cod penal şi un nou cod de procedură penală cu alte încadrări ale faptelor decât în 2011.

Nici procurorii nu au fost impresionaţi de datele anexate la sesizarea făcută de Prefectură. Tot anul acesta, la trei ani de la primele reclamaţii, magistraţii şi-au dat seama că nici ei nu au competenţe pentru instrumentarea dosarului.

Judecătorii care au instrumentat dosare conexe, după plângerile depuse de autorităţi, au dat verdicte contradictorii, aşa că Prefectura a înaintat o cerere de revizuire la Instanţa Supremă. Nici aici nu a fost încă stabilit un termen. Faptele din cele 41 de dosare legate de schimburile de teren din zona centurii Sucevei se vor prescrie în luna septembrie.

Investigaţia privin schimburile de terenuri va fi extinsă între timp. Oficiul de Cadastru va face o hartă cu întregul parcurs al şoselei de Centură, cu toate parcelele de teren aflate pe traseu şi proprietarii acestora, pentru a se investiga modul în care aceştia au intrat în posesia terenurilor.

Preţul terenurilor aflate pe parcursul centurii ocolitoare a Sucevei va creşte odată ce şoseaua va fi finalizată. Lucrările pentru ultimii 16% din construcţie vor începe în luna aprilie şi ar trebui încheiate pânî la sfârşitul acestui an.

Până acum, prejudiciul estimat în dosarul schimburilor de terenuri din Scheia se ridică la peste 2,4 milioane de euro.

comments

comments




Leave a Reply

avatar