full screen background image

Timofti: Este important să semnăm cât mai curând acordul de asociere cu UE

basescu_timofti     Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, miercuri, după întrevederea cu președintele Băsescu, că cei doi șefi de stat au tratat mai ales situația din regiune, concluzionând că este urgentă semnarea acordului de asociere cu UE.

„Am avut o discuție extrem de consistentă și agreabilă, în primul rând despre situația din regiune. Anexarea Crimeei de către Rusia este o încălcare gravă a dreptului internațional. Totodată, am convenit asupra necesității impulsionării procesului de integrare europeană în care este angrenată Moldova și a importanței semnării cât mai curând a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Țara mea solicită UE o perspectivă clară de aderare la spațiul comunitar. Președintele Băsescu va susține la Consiliul European acestă dorință firească a Moldovei”, a spus Niculae Timofti.

„Vreau să accentuez că noi credem că sunt premise pentru a grăbi acest proces de semnare a acordulurilor, pe motiv că, după parafarea lor, ni s-a spus că Moldova a îndeplinit practic toate condițiile, au rămas niște condiții tehnice. Discutând cu experții și reprezentanții UE, ei sunt de acord că se poate accelera acest proces, de aceea sunt convins că se va lua o decizie pozitivă”, a mai precizat președintele moldovean.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a declarat, că i-a promis omologului său moldovean că va susţine ca în cel mai scurt timp “Republica Moldova să primească un orizont de timp, o perspectivă”, să devină membră a Uniunii Europene.

„Referitor la ședința de mâine de la Moscova despre Transnistria, nu mă aștept că va fi o hotărâre în favoarea Moscovei, dar sper că nu va fi mai rău decât acțiune întreprinse de Rusia în privința Crimeei. Sunt încrezător că Federația Rusă își va schimba poziția luând în considerație criticile din partea UE și SUA și a poziției Republicii Moldova și a României”, a mai spus Niculae Timofti.

comments

comments




Leave a Reply

avatar