full screen background image

Ponta se va afla marți în Grecia și Albania

ponta     Premierul Victor Ponta va efectua marți o vizită de lucru la Atena, în Grecia, urmată de o vizită oficială la Tirana, în Albania.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului, în Grecia, premierul se va întâlni cu omologul său elen, Antonis Samaras, și va fi primit de președintele grec, Karolos Papoulias.

“Vizita la Atena are loc în contextul deținerii de către Grecia, în primul semestru al anului 2014, a Președinției Consiliului Uniunii Europene și se înscrie în dialogul politic bilateral intens din cursul ultimilor ani. Convorbirile cu oficialii eleni vor permite analizarea stadiului relației bilaterale și identificarea unor noi proiecte de cooperare în plan sectorial, cu accent pe domeniul economic, social, turism, cultură și educație”, informează sursa citată.

Discuțiile vor viza teme prioritare de pe agenda Președinției UE, cum ar fi viitorul Europei și evoluțiile instituționale, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, măsurile pentru asigurarea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, migrația și spațiul Schengen, Parteneriatul Estic, cu accent pe Republica Moldova sau extinderea UE.

Totodată, vizita la Atena va oferi prilejul unui schimb de opinii cu privire la formatele de cooperare regională, precum și asupra situației din Ucraina.

În Albania, premierul Victor Ponta va fi primit de președintele țării, Bujar Nishani, și va avea întrevederi cu primul-ministru albanez Edi Rama și cu președintele Parlamentului, Ilir Meta.

“Vizita se înscrie în dialogul politic periodic româno-albanez și va permite efectuarea unui bilanț al relației și explorarea de noi modalități pentru dezvoltarea cooperării la nivel sectorial, inclusiv prin consolidarea cadrului juridic bilateral. Cu același prilej, va fi organizat în capitala albaneză Forumul Economic româno-albanez, ca pas concret pentru dinamizarea cooperării economice”, precizează Biroul de presă al Executivului.

De asemenea, va fi reiterată susținerea României în contextul aspirațiilor europene ale Albaniei, dar și disponibilitatea Bucureștiului de a oferi Tiranei expertiză în domeniile indicate ca prioritare de UE.

În discuții va fi abordat și subiectul agendei regionale și al cooperării în cadrul organizațiilor regionale și internaționale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar