full screen background image

Desființarea unor instanțe, în dezbaterea Camerei Deputaților

ciocan_judecator     Comisia juridică din Camera Deputaților va organiza marți la Palatul Parlamentului o dezbatere asupra unui proiect de lege care vizează desființarea unor instanțe, a anunțat marți președintele comisiei, deputatul Bogdan Ciucă.

“Proiectul de lege privind desființarea instanțelor (proiect de Lege privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea — n.r.) a mai fost respins acum doi ani de zile. Sunt niște criterii în baza cărora Ministerul propune desființarea acestor instanțe. Sunt practic niște criterii de eficiență, dar există și un punct de vedere susținut cu alte argumente care spune că ar trebui să revizuim toată această listă de 30 de instanțe propuse spre desființare și să vedem de la caz la caz dacă nu cumva o parte din aceste instanțe ar trebui scoase de pe lista propusă spre desființare. De ce? Pentru că sunt instanțe unde există și personal, nu sunt cheltuieli legate de naveta judecătorilor, grefierilor și a personalului auxiliar. Comunitatea locală este extrem de interesată de păstrarea acelei judecătorii având în vedere numărul de localități arondate și numărul de persoane arondat. (…) În cazul în care o asemenea instanță s-ar desființa probabil că ar fi mai complicat să se urce un om în vârstă într-un tren să meargă la 100 de km să își caute dreptatea la o instanță mai îndepărtată de casă”, a declarat pentru AGERPRES deputatul Bogdan Ciucă.

El a explicat că prin desființarea unor instanțe, pe baza unor criterii stabilite, vizează eficientizarea acestora raportat la cheltuielile de întreținere.

“În această dezbatere vrem să vedem de la caz la caz dacă au sediu, cine este proprietarul sediului, utilitățile cine le plătește, numărul de dosare pe cap de judecător, dacă este personal dacă este personal stabil sau din altă localitate care face naveta”, a arătat Ciucă.

La dezbaterea care va avea loc de la ora 15,00, la sala Drepturile Omului, sunt invitați reprezentanții ai administrației locale, ai instanțelor care vor fi desființate, CSM, ÎCCJ, MJ, AMR și Ministerul Public.

comments

comments




Leave a Reply

avatar