full screen background image

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de peste 250.000 de lei

munca la negru     În luna februarie, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 619 controale, din care 467 în domeniul relaţiilor de muncă şi 152 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate un număr de 332 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 255.900 de lei.

În domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 467 de controale.

În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 102 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 183.900 de lei.

Au fost depistaţi 4 angajatori care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare şi 8 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale de angajare, fiind aplicate
amenzi în valoare de 80.000 de lei.

Deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă:

* primirea la muncă a unui număr de 8 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă;
* nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă;
* nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal;
* nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară;
* nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.

În domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii au efectuat un număr de 152 de controale, fiind aplicate un număr de 230 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 72.000 de lei.

Deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

* lipsa certificatului constatator emis în baza declaraţie pe propria răspundere privind respectarea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă;
* lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă;
* neefectuarea controlului medical periodic de către un medic de medicină a muncii;
* neorganizarea activităţii de acordare a primului ajutor;
* lipsa evaluării riscurilor.

Şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, mai informează că, în luna februarie la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 12 evenimente.

În aceeaşi, la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-au primit 194 de petiţii, din care 129 au fost soluţionate.

De asemenea, s-au înregistrat 38 de contracte colective de muncă şi acte adiţionale, precum şi 68 de consultanţe legate de contractele colective de muncă.

La data de 28 februarie, în evidenţele ITM Suceava erau înregistrate un număr de 108.606 contracte individuale de muncă active, din care 101.507 pe durată nedeterminată şi 7.099 pe durată determinată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar