full screen background image

Şcolile de şoferi din judeţ şi-au prezentat bilanţul

pref 0203 1     Sâmbătă, 1 martie, în prezenţa prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, a avut loc o întâlnire de bilanţ cu reprezentanţii şcolilor de şoferi din judeţ, întâlnire la care au mai participat şi Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, reprezentantul Autorităţii Rutiere Române – agenţia Suceava şi reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea bilanţului anului precedent, privind activitatea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor autorizaţi pe linia pregătirii şi examinării persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

În evidenţele Autorităţii Rutiere Române – agenţia Suceava figurează, la această dată, un număr de 65 de şcoli de conducători auto (inclusiv 5 P.F.A.), cu vizele în termenul de valabilitate, şi un număr de 71 de instructori auto autorizaţi.

Examinarea teoretică s-a desfăşurat la sediul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, în timp ce proba practică de traseu s-au desfăşurat, conform Ordinului Prefectului, în municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Fălticeni.

În perioada menţionată, au fost examinate, la proba teoretică, 23.155 de persoane, din care 13.504 au fost declarate admise şi 9.651 respinse, procentul de promovabilitate fiind de 58,32%.

În cadrul examenului pentru proba practică, au fost înscrise un număr de 13.233 de persoane din care au fost declaraţi admişi un număr de 11.749 de candidaţi, 1.484 fiind respinşi, procentul de promovabilitate a probei practice fiind de 88,78%.

În ce priveşte distribuţia şcolilor în judeţ, 22 sunt arondate municipiului Suceava, în raza căruia au fost examinate, la proba practică, un număr de 6.033 persoane, 21 de şcoli sunt arondate municipiului Rădăuţi, pe raza căruia ş-au examinat 2.684 decandidaţi, 12 sunt arondate municipiului Fălticeni, cu un număr de 2.066 de candidaţi, 6 aparţin de Cîmpulung Moldovenesc şi au propus spre examinare, anul trecut, 1.135 de candidaţi, iar cele 4 şcoli arondate municipiului Vatra Dornei au avut 597 de candidaţi.

După încheierea bilanţului, au fost prezentate gradele de promovabilitate la proba teoretică ale fiecărei şcoli în parte, constatându-se faptul că sunt diferenţe foarte mari în ce priveşte rezultatele obţinute, fapt ce duce la concluzia că, de foarte multe ori, se trimit la examinare candidaţi insuficient pregătiţi.

“Şcolile de şoferi, împreună cu Instituţia Prefectului, prin Serviciul Public Comunitar, oferă, în fapt, un serviciu public către populaţie. Din acest motiv, mă preocupă în mod deosebit calitatea actului în sine şi nivelul de pregătire al celor care ajung să circule pe drumurile publice. Nu pot să accept faptul că există şcoli care au grad de 15% promovabilitate la proba teoretică, asta poate să însemne o lipsă de preocupare sau carenţe în sistemul de pregătire a candidaţilor. Trimiterea de candidaţi nepregătiţi suficient la examinare face ca sistemul să fie aglomerat, perioadele de programare la examinare să crească şi, în felul acesta toată, lumea să fie nemulţumită. Dorinţa mea este, aceea de a exista, în permanenţă, o perfecţionare continuă, atât în rândul instructorilor, dar mai ales a celora care urmează să fie conducători auto. Vă asigur, totodată, că din partea Instituţiei Prefectului există toată deschiderea, în vederea analizei problemelor cu care dumneavoastră vă confruntaţi.” a declarat, în cadrul şedinţei, Florin Sinescu, Prefectul judeţului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar