full screen background image

Mitropolitul Bucovinei cere patriarhului Kirill să împiedice vărsarea de sânge în Ucraina

onufrie     Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei, Onufrie, ales recent locţiitor al scaunului Mitropoliei Kievului în cadrul Patriarhiei Moscovei, s-a adresat patriarhului rus, Kirill, cerându-i să facă tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei şi pentru menţinerea integrităţii teritoriale a acestei ţări.

”La 1 martie, persoane oficiale ale Federaţiei Ruse au făcut declaraţii privind trimiterea în Ucraina a unui contingent limitat de trupe. Dacă aceasta se va întâmpla, popoarele ucrainean şi rus vor fi atrase într-o confruntare care va avea consecinţe catastrofale pentru ţările noastre. Vă rog, Preafericirea Voastră, să faceţi tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei. Vă rog să ridicaţi glasul pentru păstrarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean”, se arată în apelul mitropolitului Onufrie, citat de pravoslavie.ru.

Ca răspuns la apelul mitropolitului Onufrie, patriarhul Kirill subliniază într-o scrisoare că ”datoria Bisericii este de a avea grijă de cei care au nevoie de protecţie”. ”Biserica nu se implică, de o parte sau de alta, în lupta politică. Dar datoria Bisericii este de a-şi face griji pentru cei care sunt expuşi violenţei, care au nevoie de protecţie, de cei a căror viaţă este în pericol”, se arată în răspunsul capului Bisericii Ortodoxe Ruse către mitropolitul primat al Bisericii Ucrainene, potrivit patriarhia.ru.

Patriarhul rus dă în continuare asigurări că ”va face tot posibilul pentru a-i convinge pe toţi cei în mâinile cărora se află puterea că nu trebuie să permită moartea unor oameni paşnici pe pământul Ucrainei”.

În legătură cu apelul mitropolitului Onufrie, ieromonahul Savatie Baştovoi de la Mănăstirea Noul Neamţ din Basarabia, nume de referinţă pentru ortodocşii de pe cele două maluri ale Prutului, autorul mai multor volume de proză şi poezie, scrie într-un articol publicat luni pe site-ul barikada.md că patriarhul Kirill ”riscă să devină mascota războiului care stă să înceapă între Rusia şi Ucraina”. ”Coiful său alb, cu cele două aripi care preînchipuie nevinovăţia îngerească, au ajuns să fluture ca nişte steaguri de luptă, iar gura lui, care până acum grăia cu atâta înflăcărare despre importanţa unităţii ‘lumii ruse’, acum a ajuns să vestească intervenţia militară în însăşi inima slavonităţii, care este Ucraina”, scrie părintele Savatie în articolul său ce poartă titlul ”Opriţi-l pe Patriarh!”

”Orice război este un rău pentru că seamănă moarte, despărţire, sărăcie, deznădejde, trădare…..Politica pe care o îmbrăţişează patriarhul Kiril ca rus preocupat de soarta tuturor ruşilor din lume, preocupare care depăşeşte purtarea de grijă în rugăciune şi înţelege să-i apere pe ruşi cu tancurile, pune la grea încercare conştiinţa tuturor clericilor şi credincioşilor subordonaţi canonic Patriarhiei Moscovei, care sunt şi în Moldova, şi în Ucraina”, semnalează Savatie Baştovoi.

Ieromonahul subliniază că ‘unitatea Bisericii, care nu se face pe criterii etnice, ci în Duh şi în adevăr, trebuie să rămână întâia prioritate a patriarhului şi a noastră a tuturor’. ”De aceea, e foarte important ca patriarhul nu doar să nu binecuvânteze tancurile, ci să-şi ridice dreapta sa cu putere de binecuvântare pentru a le opri”, mai subliniază părintele Savatie Baştovoi în articolul său.

comments

comments




Leave a Reply

avatar