full screen background image

Peste două treimi din şomerii sucevenii au nivel redus de studii

ajofm     Potrivit raportului de activitate al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, distribuirea pe niveluri de instruire a celor 16.185 de şomeri aflaţi în evidenţele instituţiei sucevene, la sfârşitul anului trecut, reliefează o ponderea dominantă – de 68,1% – a persoanelor cu studii primare, gimnaziale şi profesionale.
Conform aceloraşi date, peste un sfert din totalul şomerilor, adică 25,7%, o reprezintă categoria celor cu nivel de instruire liceal şi postliceal, în timp ce 6,2% sunt şomeri absolvenţi de cursuri universitare.

Pe de altă parte, pe grupe de vârstă, cea mai mare ponderea revine şomerilor având între 40 şi 49 de ani, care deţin 25,7% din total.

La sfârşitul anului 2013, adică în luna decembrie, rata şomajului sucevean a fost de 6,43%, faţă de 5,67%, la finele lui 2012, creşterea, pe durata unui an, indicatorul cunoscând un salt de 0,76 de procente.

“Cele două evoluţii ale ratei şomajului, cea din 2013 raportată la 2012, au un palier valoric apropiat în perioada lunilor, iunie, septembrie, dar parcursuri distanţate, la valori apropiate de 1 punct procentual, la începutul şi sfârşitul intervalelor. Dacă în perioadele ciclice de reducere a volumului activităţilor economice marcate de sezonalitate a continuat să crească numărul de şomeri – în lunile de iarnă şi primăvară – ridicând rata şomajului peste valorile din 2012, numărul mai mare de locuri vacante apărute în perioada estivală a anului 2013, cu 927 în plus faţă de 2012, au condus la acel palier  apropiat în evoluţia ratei şomajului din cei 2 ani”, se subliniază în materialul citat.

comments

comments




Leave a Reply

avatar