full screen background image

Parlamentul de la Kiev se întruneşte pentru formarea unui nou Cabinet

TOPSHOTS-UKRAINE-EU-RUSSIA-UNREST-POLITICS-DEMO     Parlamentul ucrainean urmează să se întrunească luni dimineaţa în vederea formării unui nou Guvern, după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, care deschide calea către o nouă eră în această ţară aflată în criză de trei luni.

Şefii a nouă regiuni din Ucraina au demisionat, potrivit serviciilor de presă ale acestor administraţii regionale, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina electronică de luni.

Agenţia prezintă numele demisionarilor, şi anume Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr Başkalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rîjuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) şi Ivan Movcian (Viniţa).

Demisiile foştilor guvernatori au fost publicate pe site-urile administraţiilor regionale respective.

Cel mai frecvent motiv invocat de către aceştia este “o situaţie politică complicată în ţară” .

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este aşteptată la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atmosferei şi pentru stabilizarea economiei ţării, în contextul în care occidentalii şi-au multiplicat duminică declaraţiile care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a statului şi evitarea împărţirii lui.

Ucraina se confruntă cu dificultăţii uriaşe, în primul rând cu riscul unui default. Fosta republică sovietică s-a confruntat în ultima săptămână cu un nivel fără precedent al violenţei – 82 de persoane au fost ucise în trei zile -, însă fosta opoziţie a trecut rapid la acţiune pentru a pune ţara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputaţi anti-Ianukovici, l-a numit duminică pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, în funcţia de preşedinte interimar. În următoarele 48 de ore urmează să fie numit un Guvern pentru perioada de până la alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai.

Noul şef de stat nu a ascuns dificultăţile cu care se confruntă ţara. “Ucraina este pe cale să alunece în prăpastie, se află pe marginea prăpastiei intrării în încetare de plăţi”, a declarat el într-un mesaj televizat adresat naţiunii. El a reafirmat, totodată, că integrarea europeană este “o prioritate” a Ucrainei.

“Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate (…) şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei”, a spus el.

Catherine Ashton urmează să-i întâlnească luni pe “principalii actori” şi să “discute despre susţinerea UE a unei soluţii durabile la criza politică, dar şi despre măsuri de stabilizare a situaţiei economice” a ţării.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a îndemnat duminică să se ia în calcul un ajutor economic. “O Ucraină în faliment ar fi o greutate importantă atât pentru vecinul său de la est, cât şi pentru Uniunea Europană”, a pledat el.

comments

comments




Leave a Reply

avatar