full screen background image

Economia a crescut, anul trecut, peste estimări

economie-statistici     Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru, faţă de octombrie-decembrie 2012.

Atât creşterea anuală, cât şi cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.

“Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul IV 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier. În anul 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%”, a anunţat vineri INS.

Datele reprezintă “estimările semnal” ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru anul trecut va fi anunţată la 5 martie.

Creşterea anunţată de INS este mult peste cea estimată de autorităţi (2,8%) şi analişti, ale căror anticipaţii se plasau între 2% şi 3%, după o creştere semnificativă a industriei şi agriculturii.

Pentru 2014, guvernul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.

comments

comments




Leave a Reply

avatar