full screen background image

Guvernul analizează limitarea tranzacţiilor cu banii jos între persoanele fizice

bani-romanesti     Românii ar putea fi opriţi de la a cumpăra case, terenuri şi maşini cu banii jos, indiferent de valoarea acestora. Propunerea ajunge miercuri pe masa Guvernului şi prevede amenzi de 20% din valoarea tranzacţiei pentru cei care nu vor respecta legea.

Autorităţile vor să plafoneze şi valoarea tranzacţiilor cash. Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5000 de lei pentru un singur furnizor.

Se introduc limite şi pentru persoanele fizice, de cel mult 10.000 de lei pe tranzacţie.

Proiectul mai prevede şi plafonarea comisioanelor interbancare de către bănci la cel mult 0,3% din suma plătită la cumpărături cu cardul.

Săptămâna trecută, guvernatorul Mugur Isărescu a criticat iniţiativa Ministerului de Finanţe. Trebuie văzute şi consecinţele, spune guvernatorul BNR, care adaugă că măsura trebuie analizată cu atenţie pentru ca efectele să nu fie inverse.

Să-mi spună mie cum reuşim să aducem un biet bătrân care are 2000 de metri pătraţi la bănci să-i deschizi cont bancar! Omul acela abia semnează, ca să spunem aşa. Oricum, pe el trebuie să-l plimbi pe la primărie, pe la notar. Probabil că nu ştiu aceştia câte formalităţi sunt pentru a achiziţiona o bucată de pământ”, a spus Mugur Isărescu.

Nu ştiu dacă în momentul actual a forţa prea mult nu va avea efecte inverse. Din câte ştiu eu, colegii mei de la BNR au trimis către Ministerul de Finanţe anumite observaţii faţă de acest proiect”, a precizat guvernatorul BNR.

comments

comments




Leave a Reply

avatar