Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut, luni, că liberalii nu doresc să cedeze, în favoarea PSD, Ministerul de Interne, chiar dacă social-democraţii au dat de înţeles că şi-ar dori acest lucru, arătând totodată că premierul Ponta nu are drept de veto şi ar da semne de nervozitate şi oboseală.
Antonescu a fost întrebat, într-o intervenţie la B1 Tv, dacă este adevărat faptul că PSD ar dori un schimb de portofolii, respectiv ca PNL să cedeze Ministerul de Interne în schimbul Ministerului Apărării deţinut în prezent de PSD.
“Nu ne-au propus propriu-zis, în momente de construcţii ipotetice, au lăsat a se înţelege că ar fi interesaţi de asemenea discuţie, dar propriu-zis nu ne-au propus, pentru că noi de la bun început am spus că dorim să păstrăm ministerele pe care le avem”, a răspuns liderul PNL.
Antonescu a precizat că nu se pune problema renunţării la Ministerul de Interne în favoarea PSD.
De asemenea, preşedintele PNL a fost întrebat luni seară, într-o emisiune la România TV, dacă social-democraţii doresc Ministerul de Interne.
“Nu ne-au propus aşa ceva, nu e de discutat aşa ceva. Nu are nicio legătură”, a spus liderul PNL.
Crin Antonescu a mai declarat că reuniunea USL de luni ar fi trebuit să aibă loc între PNL şi premierul Victor Ponta, însă au venit la întâlnire şi reprezentanţii celorlalte partide din USL.
Liderul PNL a precizat că reprezentanţii celorlalte partide şi-au justificat prezenţa prin faptul că modificările propuse în Guvern solicitate de liberali necesită un vot în Parlament al tuturor parlamentarilor formaţiunilor din USL.
“Am stabilit următorul lucru, ca mâine să mai avem o discuţie despre o restructurare a formulei guvernamentale. Poate că şi alte formaţiuni, poate că şi PC sau UNPR sau PSD doresc să facă eventuale schimbări, să vină cu toate, să avem o discuţie, să vedem ce acord facem pentru ca să putem după aceea să mergem cu o nouă formulă în Parlament”, a declarat Antonescu.
Liderul PNL a precizat că propunerea ca prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, să preia funcţia de vicepremier şi ministru de Interne nu presupune, din punctul de vedere al liberalilor, renunţarea din partea lui Gabriel Oprea la funcţia de vicepremier.
Antonescu a comentat afirmaţiile lui Victor Ponta despre faptul că liderul PNL nu ar şti cum funcţionează Guvernul arătând că este un “semn de nervozitate” şi de “oboseală”.
El a menţionat că, în cazul unei schimbări de miniştri care vor fi supuşi unei proceduri parlamentare, şeful statului nu va putea refuza numirea acestora.
Antonescu a precizat că există posibiltatea unei decizii în USL ca miniştrii delegaţi să devină miniştri cu portofoliu distinct.
Liderul PNL a susţinut că, în cazul în care Guvernul în noua formulă nu va obţine votul Parlamentului, va rămâne în funcţie actualul Cabinet Ponta.
“După cât cunosc eu… dacă acest vot pe care îl cere Guvernul în noua sa formulă nu este obţinut, rămâne vechiul Guvern (…) Povestea cu instabilitatea este neserioasă”, a precizat Antonescu.
El a fost întrebat de ce premierul are un drept de veto în cazul miniştrilor propuşi în Guvern.
“Nu are un drept de veto, este o chestiune care până la urmă nici nu e reglementată undeva scris, dar e la bunul simţ şi la minimum de civilizaţie politică. E o vorba de o echipă, Guvernul este o echipă, dreptul de a propune oameni aparţine partidelor respective, premierul poate spune oferind şi nişte justificări: dom’le, cu X nu sunt de acord, nu pot să lucrez, nu cred că e un ministru bun. Putem avea astfel de discuţii, dar nu am prea avut. Dar o asemenea discuţie e normal să aibă loc cu primul ministru”, a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a subliniat faptul că pe subiectul remanierii miniştrilor discuţiile nu se poartă în USL cu celelalte partide, ci cu Victor Ponta în calitate de premier.
“Până la urmă, formula pe care primul ministru o va dori, o va avea. Pornesc de la prezumţia că primul ministru este raţional, nu pornesc conflictual. (…) Aducerea lui Iohannis, o piesă importantă în PNL, omul numărul doi şi omul cu imaginea poate cea mai bună din tot partidul – incluzându-mă şi pe mine – că îl aruncăm într-un Guvern care nu va avea o viaţă uşoară este un semn că vrem să ne achităm de obligaţia nu faţă de PSD (…), ci faţă de cetăţenii care ne-au dat votul împreună”, a mai afirmat Antonescu.
Liderul PSD Victor Ponta a susţinut, într-o emisiune la România TV, că în USL nu s-a discutat, luni, despre varianta ca portofoliul Ministerului de Interne să fie preluat de formaţiunea social-democrată, dar a adaugat că acceptă această variantă dacă liberalii vor să cedeze Internele, fără ca neapărat să fie “la schimb” cu alt minister.
“Dacă vor să dea liberalii (Internele-n.r.), acceptăm. Nu am cerut pentru că nu ştiam că vor să dea. Dacă ne dau cei de la PNL, primim cu plăcere. Nu trebuie neapărat să dăm ceva în schimb”, a spus Ponta.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.
Luni dimnineaţă, premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că îl va propune, tot luni, pe Klaus Iohannis la conducerea Ministerului de Interne, deoarece la această instituţie este nevoie de o situaţie clară, de stabilitate, şi că problema funcţiei de vicepremier va fi discutată rapid în USL.
Surse politice au declarat însă ulterior, pentru MEDIAFAX ,că liderii USL nu au ajuns la un acord în întâlnirea de luni de la Vila Lac 1 privind propunerile făcute de liberali în Guvern, astfel că marţi după-amiază va avea loc o şedinţă a Uniunii referitoare la “structura Guvernului”. Informaţia a fost confirmată de liderii USL.
Leave a Reply