full screen background image

Începe cea mai scumpă Olimpiadă de Iarnă

sochi_2014     Încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Ceremonia de deschidere debutează la ora 18:14, ora României.

Alături de preşedintele Vladimir Putin, în tribune se vor afla 44 de lideri străini, printre care preşedintele Chinei, Xi Jinping, cel al Ucrainei, Viktor Ianukovici, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, dar şi premierul român Victor Ponta.

La olimpiadă participă 6000 de sportivi din 85 de ţări, iar România a trimis la Soci 24 de reprezentanţi.

Acesta este cel mai mare eveniment sportiv organizat de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, iar autorităţile au cheltuit suma record de 50 de miliarde de dolari pentru pregătirea lui. Preşedintele Vladimir Putin a făcut din succesul evenimentului o chestiune de prestigiu personal şi de readucere a Rusiei în atenţia lumii întregi.

Olimpiada debutează însă într-un context tensionat, care include temeri privind securitatea, critici internaţionale legate de respectarea drepturilor omului şi probleme organizatorice.

Olimpiada în cifre

De aproape șapte ani Rusia se pregăteşte pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă la Soci. Au fost amenajate stadioane, renovate hotelurile şi ridicate noi spaţii de cazare. Nu mai puţin de 367 de kilometri de drumuri şi 77 de poduri au fost construite în oraşul de la Marea Neagră, cărora li se adaugă 201 kilometri de noi căi ferate. 60.000 de muncitori au lucrat pe şantierele de la Soci.

Potrivit estimărilor, cel mai mare eveniment sportiv al iernii va fi urmărit de aproximativ trei miliarde de telespectatori. 500.000 de spectatori sunt aşteptaţi la Jocurile Olimpice, adică mai mult decât populaţia oraşului Soci, care este de 430.000 de oameni.

Nu toți localnicii sunt încântați de ceea ce s-a întâmplat până acum în oraşul lor. „Cu toții au vrut să facă bani, au cheltuit mult, dar nici măcar nu au făcut o treabă bună. Este timpul să-și îndrepte atenția și către sistemul de canalizare din Loo. Ne-au promis că ne vor pune gaze, dar nici acum nu avem”, a declarat un localnic.

6000 de sportivi din 85 de ţări vor participa la Olimpiada de la Soci, dintre care 1650 sunt paralimpici. 98 de medalii de aur vor fi atribuite în diferitele discipline şi tot atâtea medalii de argint şi de bronz.

Aproximativ 13.000 de ziarişti sunt acreditaţi, cu 3000 mai mulţi decât la ediţia de la Vancouver. 25.000 de oameni s-au oferit voluntari ca traducători și șoferi în timpul competiţiei de la Soci.

Simbolul Jocurilor, flacăra olimpică, a fost purtată de 14.000 de persoanepână la data de 7 februarie, momentul deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

comments

comments




Leave a Reply

avatar