full screen background image

Corupţia rămâne o problemă semnificativă în România

comisia-europeana     Corupţia politică şi mica corupţie rămân o problemă semnificativă în România, se arată în primul raport anticorupţie pentru toate statele membre, publicat luni de Comisia Europeană.  Acelaşi raport mai arată că s-au înregistrate totuşi unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt.

Conform documentului, voinţa politică de a aborda corupţia şi de a promova standarde înalte de integritate a fost “inconsistentă”, informează Mediafax.

“În România, atât corupţia la scară mică, cât şi corupţia politică continuă să fie o problemă semnificativă. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă”, se arată în raport.

Comisia Europeană sugerează României “să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile necesare pentru a proteja independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcţii publice”.

CE mai recomandă României să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru persoanele alese în funcţii publice şi să asigure aplicarea “unor sancţiuni eficace pentru a descuraja actele de corupţie”.

O altă recomandare se referă la întărirea mecanismelor de prevenire şi control cu privire la atribuirea contractelor de achiziţii publice, inclusiv în întreprinderile deţinute sau controlate de stat.

În plus, Comisia sugerează atât creşterea eficacităţii în ceea ce priveşte prevenirea şi depistarea conflictelor de interese în rândul funcţionarilor publici, cât şi consolidarea sistemului de garanţii în domeniul alocării fondurilor publice şi aplicarea unor strategii pentru reducerea corupţiei din domeniul sănătăţii.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar