full screen background image

Peste 15.000 de hectare de păduri, fără pază

Daniel Coroama     Terenurile împădurite neadministrate din judeţul Suceava se ridică la 15.208 de hectare, ceea ce reprezintă 3,5% din suprafaţa totală de pădure, informează Daniel Constantin Coroamă, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Daniel Coroamă.

“Preluarea în pază şi încheierea contractelor de prestări servicii silvice pentru întreg fondul forestier reprezintă una din priorităţile activităţii ITRSV, în acest sens fiind demarate o serie de acţiuni de control”, precizează inspectorul şef.

Astfel, pe durata anul trecut, pentru neasigurarea serviciilor silvice, inspectorii de specialitate au aplicat 234 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 115.000 lei. În consecinţă, la ocoalele silvice s-au depus peste 550 de cereri de preluare în pază, în anul 2013 predându-se în pază circa 2.000 de hectare de pădure.

“În acest an, ITRSV Suceava se va ocupa cu prioritate de identificarea proprietarilor celor 15.208 de hectare de pădure pentru care nu este asigurată paza şi serviciile silvice, cu aplicarea prevederile legale. Preluarea în pază a acestor suprafeţe va garanta, în mare măsură, integritatea şi paza pădurilor aparţinând persoanelor fizice”, subliniază şeful instituţie silvice sucevene de control.

Potrivit lui Daniel Constantin Coroamă, una dintre cauzele neîncheierii de contracte de prestări servicii silvice pentru suprafeţele respective constă în aceea că proprietatea nu este delimitată corespunzător în teren, fiind, în cea mai mare parte, formată din parcele puse în posesie conform Legii nr. 18/1991, a căror medie pe deţinător este de sub 1 hectar.

În alte situaţii, proprietarii puşi în posesie sunt decedaţi, iar moştenitorii nu au dezbătut succesiunea legală.

Pe de altă parte, după tăierile făcute, vegetaţia forestieră existentă nu mai prezintă valoare economică imediată pentru proprietari, plata prestărilor de servicii silvice fiind nerentabilă.

Nu în cele din urmă, de la buget nu sunt alocate fonduri pentru paza pădurilor private cu o suprafaţă de sub 30 de hectare pe proprietar.

Acest lucru a rămas stipulat în Codul silvic actual, deşi Consiliului European a dat aviz negativ.

comments

comments




Leave a Reply

avatar