full screen background image

Expoziţia “Securitatea – instrument al dictaturii”, la Muzeul Bucovinei

securitatea     La Muzeul de Istorie din Suceava este deschisă, până pe 9 februarie, expoziţia “Securitatea – instrument al dictaturii”, realizată de Muzeul Bucovinei, în colaborare cu C.N.S.A.S. Bucureşti.

Expoziţia îşi propune să prezinte publicului, într-o formă accesibilă şi sintetică, istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.

Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii.

Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.

O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini sugestive inedite și documente privind starea de spirit din județul Suceava, întocmite de Securitate.

Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care consultându-şi dosarul, au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS.

Vizitatorii au posibilitatea să vizioneze, în cadrul expoziţiei, filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finanţat de EACEA): “SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE ÎN ANII ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după următorul program: miercuri şi joi, orele 11-15, vizitatorii individuali, iar pentru grupuri organizate, permanent, orele 10-16 (luni închis).

Joi, 30 ianuarie, la orele 11,30, un grup de elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, îndrumaţi de profesoara Doina Ciobanu, va avea o întâlnire dezbatere legată de tematica expoziţiei, cu ilustrul om de cultură Radu Bercea, care a
cunoscut din greu regimul închisorilor comuniste.

comments

comments




Leave a Reply

avatar