full screen background image

Suceveanul Norman Manea, propus la premiul Nobel pentru literatură

norman_manea     Suceveanul Norman Manea, alături de Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu şi Varujan Vosganian se numără printre scriitorii propuşi, anul acesta, de către Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că principalele criterii care au stat la baza propunerii pentru premiul Nobel au fost “valoarea lor şi traducerile unor opere ale acestora în limbile străine”

Norman Manea, născut în 1936, este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi “writer in residence” la Bard College, New York, potrivit site-ului editurii Polirom.

De la debutul său, în 1966, şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit bursa Guggenheim şi premiul MacArthur, în 1993, Biblioteca Naţionala din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de “Literary Lion” a bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit premiul internaţional de literatură Nonino pentru “Opera omnia”, iar în 2006, premiul Médicis Étranger pentru “Întoarcerea huliganului”. În 2010 a primit titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Printre volumele semnate de Norman Manea se numără: “Întoarcerea huliganului”, “Plicuri şi portrete”, “Fericirea obligatorie”, “Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul”, “Anii de ucenicie ai lui August Prostul”, “Plicul negru”, “Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici”, “Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow”, “Vorbind pietrei”, “Atrium”, “Variante la un autoportret”, “Vizuina”, “Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”, “Cuvinte din exil” (împreună cu Hannes Stein, 2011), “Captivi”, “Cartea fiului” şi “Zilele şi jocul”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar